Zeman v nejlepší formě. Promluvil z rádia o odvolání Sobotky, o Turecku i o vlastní kondici

06.12.2015 18:27

Hostem dnešního, již čtvrtého, Prezidentského Press klubu Frekvence 1 byl prezident Miloš Zeman. Moderátor Luboš Xaver Veselý za hlavou státu vyrazil na zámek do Lán.

Zeman v nejlepší formě. Promluvil z rádia o odvolání Sobotky, o Turecku i o vlastní  kondici
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman a Xaver Veselý.

Úvodem si oba muži vyměnili názory na ostříhání toho druhého. Prezident zároveň prozradil, že druhou adventní neděli prospal, následně pouze navštívil holiče a prý vypadá strašně. „Každý chlap, který je ostříhaný, vypadá nejmíň týden tak, že by neměl vycházet na veřejnost,“ zahájil prezident.

Moderátor Veselý zahájil celý pořad dotazem na kauzu komunistického europoslance Miloslava Ransdorfa, který byl v pátek zadržen ve Švýcarsku z důvodu pochybných finančních transakcí v jedné z bank. „O celé kauze nic nevím. A to by vlastně stačilo, neboť není důvod pokračovat dál,“ uvedl Zeman k osobě Ransdorfa, který má po americkém velvyslanci Andrewu Schapirovi dle prezidenta zákaz vstupu do jeho kanceláře. Důvodem je prý hyenismus, když Ransdorf chtěl, aby rodiče zavražděného Petra Vejvody jmenoval i s titulem předsedy jedné z komunistických buněk na Vysočině. „Ale jak znám Mílu Ransdorfa, je to člověk, který každému naletí,“ dodal s příkladem, jak prý europoslanec nakoupil za jeden milion korun bezcenné padělky obrazů evropských autorů. „Dokud nebudu znát závěry vyšetřování, nebudu se k tomu vyjadřovat,“ uzavřel tuto otázku.

CELÝ PREZIDENTSKÝ PRESS KLUB SI POSLECHNĚTE ZDE

Další otázka směřovala k nemocnému zpěvákovi Karlu Gottovi, který si před týdnem došel do Státní opery pro svého 40. slavíka. Prezident jeho gesto považuje za samozřejmé. „Ať už je to zpěvák, politik nebo kdokoliv jiný, setkání s lidmi nás nabíjí. Máme vždy radost, že tam ti lidé jsou, že nám tleskají, že nás mají rádi. A myslím si, že je to důležitá vzpruha při léčení jeho nemoci. Navíc, jak víte, já jsem mu popřál, aby se brzy uzdravil. Pronesl jsem prognózu, že vyhraje opět slavíka, což byla snadná prognóza, a stalo se. Zaplať pánbůh, že to vyhrál, neboť si to zaslouží,“ uvedl. Ke skupině Ortel, která je pranýřována za své xenofobní a extremistické texty, a přesto získala druhé místo mezi skupinami a její představitel Tomáš Ortel třetí místo mezi zpěváky, nechtěl Zeman hovořit. A neopomněl napomenout moderátora Veselého. „Xavere, při první otázce ze mě děláte policejního vyšetřovatele, při druhé hudebního kritika. Ani jedno nejsem. Dovoluji si vás upozornit, že mluvíte s prezidentem České republiky.“ Následně řekl, že zná pouze dvě skupiny – Beatles a Abbu.

Camfrňousek za to nestál

Další otázka směřovala ke konfliktu, ke kterému došlo mezi Tureckem a Ruskem, kdy turecké letadlo sestřelilo ruský letoun, jenž údajně přeletěl nad tureckým územím. „Ten, kdo to letadlo sestřelil, je padouch. A to z jednoho prostého důvodu. Díval jsem se na mapu, a ten kousek tureckého území je skutečným camfrňouskem. Já netvrdím, že do toho camfrňousku máte vlétat,“ uvedl s tím, že jeho přelet trvá dle jeho názoru asi deset vteřin. „Ale pokud tam jednou vletíte, tak uděláte nějakou nótu, nějaký bugr. Ale abyste nechal zabít dva piloty... Vem čert to letadlo, ale lidský život má velkou hodnotu, ten camfrňousek za to nestál,“ uvedl s tím, že dle vnímání slov ruského prezidenta Vladimira Putina, dojde k zastavení plynovodu. „Být na Putinově místě, tak to přesně takto udělám,“ ukončil toto téma. Naše civilizovaná společnost se dle něj rdousí ekonomickými sankcemi, nikoliv ozbrojenými konflikty.

A co otázka Schengenu? Schengen je dle naší hlavy státu vymoženost Evropské unie. „Nejde jen o to, že nemusíme ukazovat pasy na hranicích, ale vzniká tím pocit sounáležitosti, pocit evropanství. Je to psychologická hodnota, která má svůj význam,“ dodal. Ti, kteří podle něj navrhují jakýsi mini-Schengen, vlastně pořádně neříkají, jak by se ten dosavadní Schengen měl redukovat. Podle Jiřího Wolkera a jeho ‚stanu se menším a ještě menším, až budu nejmenším na celém světě‘ to v Zemanovi vyvolává dojem, že Schengen bude redukován na Německo a přestane tak býti Schengenem.

„Schengen by se měl zcela jistě zachovat, i s Řeckem,“ uvedl dále prezident s tím, že řecká armáda by měla hlídat hotspoty, loďstvo by mohlo zase nelegální migranty posílat zpět do Afriky. Řecku je podle Zemana možné vyhrožovat nikoliv vyloučením ze Schengenu, ale z eurozóny. „Vydírání je jeden z politických nástrojů,“ dodal. „Řecko touží být v eurozóně a dělá vše pro to, aby zůstalo. Mohlo by se tak tedy říct, že pokud si neudělají pořádek a své loďstvo a armádu neurčí k řešení migrační krize, budou nuceni z eurozóny odejít,“ doplnil.

Vydírání je dle jeho slov pravdivé pojmenování toho, čemu se v politické korektnosti říká vzájemně přijatelná dohoda. Politicky korektním termínem jde vydírání nahradit slovy barter či deal, něco za něco.

Lánská schůzka číslo dvě?

A z jakého důvodu dorazil do lánského zámku v minulých dnech sociálnědemokratický hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. „Šlo o lánskou schůzku číslo dvě?“ zeptal se Veselý s připomínkou první lánské schůzky, ke které došlo po minulých parlamentních volbách za zády předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky. „Hejtman Hašek přišel s maskou před obličejem,“ řekl s humorem Zeman a vyjmenoval další účastníky schůzky, mezi kterými byl i ministr dopravy Dan Ťok (ANO) a prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. „Byl tady z titulu své funkce předsedy Asociace krajů ČR ohledně dopravní infrastruktury,“ dodal.

Řeč přišla i na nadcházející krajské volby, kde by měl být vyzyvatelem Michala Haška starosta Kyjova a předseda Svazu měst a obcí František Lukl. Kandidovat by měl podle všeho za ANO, i když je členem SPO. „Vycházím z toho, že Michal Hašek je dlouhodobě nejpopulárnějším hejtmanem ze všech 14 hejtmanů, když počítám i pražskou primátorku. Kdybych měl věřit průzkumům veřejného mínění, i když tam, jak víte, mám určitou skepsi, a měl bych vycházet z dlouhodobých průzkumů popularity, věřím spíše ve vítězství Michala Haška. Lukl by mohl skončit druhý a společně by mohli vytvořit funkční koalici,“ řekl prognózu Zeman.

Podpora od Babiše těší

Xaver Veselý se následně otázal, zda prezidenta potěšilo, že Andrej Babiš (ANO) v minulých dnech prohlásil, že je možné, že hnutí nebude nominovat svého kandidáta na prezidenta, ale podpoří právě současnou hlavu státu. „Samozřejmě mě to potěšilo,“ řekl prezident s tím, že o své kandidatuře se rozhodne až v březnu 2017. 

A samozřejmě nemohlo chybět ani téma 17. listopadu 2015, kdy následně došlo kvůli prezidentovým slovům na Albertově k přestřelce s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). „Považoval bych za korektní, kdyby politici, kteří mají rozdílné názory, a co by to bylo za politiku, kdyby byly stejné, si vyměňovali tyto názory z očí do očí. Jestliže ovšem premiér v Bakalových Hospodářských nízkonákladových novinách řekl to, co řekl, musel předpokládat, že budu reagovat,“ dodal s tím, že jinak by to bylo jasné znamení toho, že zdegeneroval, což se nestalo.

Ohledně generála Pilce, který je náčelník Vojenské kanceláře Kanceláře prezidenta republiky, hlava státu sdělila, že vzhledem k tomu, že Pilc přišel o prověrku na ‚přísně tajné‘, bude muset hledat nového generála pro tuto funkci. „Narozdíl od kancléře, který ze zákona tuto prověrku nepotřebuje, a nechal si ji dělat jen ze svého frajerství, tak náčelník ji potřebuje,“ dodal s tím, že se hodlá sejít s ministrem obrany a nechá si doporučit nového náčelníka. 

„Proč neodvoláte předsedu vlády, když vidíte, jak škodí našemu státu v otázce imigrace?“ přečetl Xaver první z dotazů posluchačů. Podle prezidenta by byli všichni překvapeni, kolik takovýchto dotazů dostal na Hrad Zeman v minulých dnech. „Kdyby si tito lidé přečetli Ústavu, tak by zjistili, že bohužel, opakuji, bohužel, nemá prezident takovou kompetenci,“ uvedl Zeman. „Odvolat ho může pouze tehdy, jestliže mu bude vyslovena nedůvěra Poslanecké sněmovny, což se zatím nestalo,“ doplnil.

Přijímání uprchlíků

Mezi dotazy posluchačů nechyběl ani ten na kancléře Mynáře, který na den státního svátku uspořádal zájezd demonstrantů z Osvětiman na Pražský hrad, následně byli vpuštěni do Hradu a provedeni jím. To se čtenáři nelíbilo. Hlava státu však kancléře hájí. „Takových prohlídek, jako byla z těch Osvětiman, bylo za dobu mého prezidentství asi 150, celkem 2500 lidí. Nebyl to žádný výlet do zakázaných prostor Pražského hradu, ale do normálních prostor Pražského hradu. Jediné, co bych kancléři vytkl, tak je fakt, že si lidé sedli na nějakou vzácnou pohovku. Ale nezasvinili ji, nemusela se čistit, takže je to jen drobný detail,“ dodal.

Ohledně přijímání uprchlíků a jim nabízeného sociálního systému v Česku se prezident opakoval ve svých dříve řečených tezích. „Narozdíl od Německa nenabízíme uprchlíkům žádné štědré sociální dávky. Nicméně je potřeba vzít v úvahu, že pokud uprchlíci, uzavřou-li se hranice Německa a Rakouska, budou mít Česko jako tranzitní zemi, a Němci budou ekonomické migranty vracet do zemí, odkud přišli, budeme je mít v našich detenčních zařízeních na velmi dlouhou dobu. A nebudeme mít možnost je vyhostit,“ uvedl prezident. „A tak opakuji jako kolovrátek – armádu na hranice a vracet nelegální migranty přímo z hranice a nepouštět je do vnitrozemí,“ řekl.

„Proč nevystoupíme ze zločinecké organizace NATO, když Turci a USA vyzbrojují Islámský stát?“ zeptal se další z posluchačů. „Nepokládám NATO za zločineckou organizaci. Pokládám ji za organizaci, která často dělá chyby, stejně jako jakákoliv jiná organizace. Pokud jde o to, že Turci pomáhají Islámskému státu, je to hypotéza, která mi přijde docela pravdivá, i když přímé důkazy nebyly potvrzeny. USA pomáhají nepřímo tím, že vpadly do Iráku, tvrdily, že tam jsou zbraně hromadného ničení, ale v podstatě způsobily rozvrat Iráku. Důsledkem rozvratu je vznik Islámského státu,“ uzavřel tuto otázku Zeman.

Hlas volajícího v poušti

A otázka na rozdělování národa? Podle slov prezidenta se snaží národ spojovat. „Když jsem bouřil proti islámské migraci, tak jsem byl tak trochu jako hlas volajícího v poušti. Já se nepřidal k většině veřejnosti, ale veřejnost se přidala ke mně,“ sdělil k tomu, že se rozhodně nepovažuje za populistu, který by mluvil jako většina veřejnosti. 

Samozřejmě, že nechyběl dotaz na vánoční dárky a trávení Vánoc. Zeman prý již dárky nakoupené má, ale jaké neprozradil. Vánoce bude trávit v Lánech, neboť tam má pohodlí a dvě ženy, které se o něj velmi dobře starají, nemusí nic dělat, ani si vařit. V případě, že napadne sníh, vyrazí však na Vysočinu a na běžkách se rychlostí 3 km/h vydá zasněženou krajinou.

A co prezidentovo zdraví? „Moje okolí mi říká: Miloši, ty vypadáš pořád líp a líp. A já odpovídám: Ano, ale on ani ten výchozí stav nebyl špatný,“ zkonstatoval a zmínil své dvě nemoci, cukrovku a neuropatii, které jej pronásledují řadu let, ani se nelepší, ani nehorší. Podle svých slov však je zázrakem přírody, neboť v jeho věku mu přirůstají oční buňky. „Předpokládám, že v budoucnosti se pokusím o to, abych vyrostl,“ řekl.

Závěrem posluchačům popřál krásné Vánoce a prozradil, že ve vánočním poselství, které pronese o vánočních svátcích bude razit tezi, že je čas, aby u nás skončila blbá nálada.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…