Zeman v ohni kvůli profesorům. Ale našel velmi významné zastání

07.05.2015 7:38

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) sice připouští, že neexistují žádné zákonné důvody pro neudělení profesury trojici odmítnutých kandidátů, prezidenta ale chápe. Má totiž nárok na svůj názor a rozhodně by neměl být automatem na podpisy. Chládek to uvedl v rozhovoru pro dnešní Mladou frontu Dnes.

Zeman v ohni kvůli profesorům. Ale našel velmi významné zastání
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

Miloš Zeman se s ministrem školství sešel v úterý a oznámil mu, že odmítá jmenovat profesorem tři z pětačtyřiceti navržených akademiků. Zemanovo rozhodnutí rozčílilo rektory vysokých škol, kteří na protest zrušili plánované slavnostní předávání profesorských dekretů. Celou akci pak ministr Chládek zrušil. Nyní se rektorům snaží sjednat schůzku s prezidentem a celou věc urovnat.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček ve středu podrobněji popsal důvody, které vedly Zemana k odmítnutí podepsat jmenovací dekrety trojice kandidátů na profesuru. Prezidentovi podle něj vadí, že Ivan Ošťádal byl evidovaným agentem StB, Jan Eichler byl za komunismu armádním propagandistou a Jiří Fajt si jako ředitel Národní galerie řekl o odměny z komerční sféry.

Podle Chládka se však nejedná o zákonné důvody pro neudělení profesury. Na druhou stranu ministr školství Zemana chápe. Myslí si, že má nárok na svůj názor a rozhodně by neměl být „automatem na podpisy“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…