Zeman v policejní kauze vystupuje jako státník. Mohlo to dopadnout mnohem hůř, připomíná Reflex jeho minulost

23.06.2016 22:21

Prezident Miloš Zeman doporučil všem aktérům v policejní kauze, aby „zklidnili hru“. Podle serveru Svobodné fórum Pavla Šafra se postavil za policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Ne každý však Miloše Zemana chválí. Zazněl totiž také hlas, že Zeman poškodil policii tolik, že se to dnešním aktérům ani zdaleka nepodařilo.

Zeman v policejní kauze vystupuje jako státník. Mohlo to dopadnout mnohem hůř, připomíná Reflex jeho minulost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman se vyjádřil k současné policejní krizi vládní koalice

Svobodné fórum Pavla Šafra tvrdí, že se prezident zachoval státnicky, když volal po tom, aby debatu o reorganizaci policie vedli odborníci – nejlépe policejní prezident Tomáš Tuhý a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Prezident uvítal, že byla reorganizace policie odložena na 1. srpna, protože se tak vytvořil prostor pro debatu a vylaďování reorganizace za spolupráce zmíněných dvou pánů.

Politiky pak požádal, aby neničili fungující vládu. Všechny koaliční partnery varoval, že občané nebývají shovívaví k těm politikům, kteří vyvolávají konflikty.

Ne každý to však vidí takto optmisticky. Někteří připomínají, jak se Miloš Zeman k policii choval v minulosti. „Byl to totiž on, kdo před dvaceti a více lety rozvracel českou policii způsobem, o jakém se Babišovi, Šlachtovi a spol. ani nezdá. Stačí si připomenout jednoho mladého ambiciózního sociálního demokrata, Stanislava Grosse, jehož Zeman coby předseda opoziční sociální demokracie vytáhl do funkce stínového a posléze i reálného ministra vnitra. Z důsledků tohoto Zemanova rozhodnutí se obrazně řečeno vzpamatováváme dodnes: Gross byl totiž prvním politikem, který policii výrazně zpolitizoval. Vytvářel v jejích útrobách tajemné specializované útvary (Mlýn), které měly sloužit ke kompromitaci politické konkurence, roztočil kola odposlechů a šmírování a z policie učinil svoji politickou armádu – například tím, že ve vládě coby ministr vnitra prosadil absurdně vysoké výsluhy policistům odcházejícím do civilu. Kromě toho to byl právě Zemanův Stanislav Gross, který díky postu ministra vnitra (a následně i premiéra) zázračně kapitalizoval své styky s polokriminálním podsvětím,“ napsal Marek Stoniš na serveru Reflex.cz.

Podle autora jsou v podstatě dvě možnosti, proč se Zeman rozhodl zklidnit situaci a podpořit policejního prezidenta Tomáše Tuhého, a tím i nepřímo ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Buď si uvědomil, co napáchal v policii tím, když ze Stanislava Grosse udělal ministra vnitra, nebo  se jen možná snaží ukázat, že má pořád raději Milana Chovance než Andreje Babiše (ANO).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…