Zeman v projevu přiblížil životní příběhy vyznamenaných. A ztrapnil ČT za technické problémy

28.10.2014 22:06

Prezident Miloš Zeman před udílením řádů na Pražském hradě mluvil o odvaze, kterou řada vyznamenaných ukázala ve zlomových chvílích historie. Ocenil hrdiny z doby války, i komunismu, ale například také české vojáky, kteří letos padli v Afghánistánu. Jsou to hrdinové, chrání zemi před terorismem a lidé, kteří je označují za žoldáky, jsou "špína země", řekl Zeman v projevu, který ve Vladislavském sále Hradu tradičně předchází samotnému udělování státních vyznamenání.

Zeman v projevu přiblížil životní příběhy vyznamenaných. A ztrapnil ČT za technické problémy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Miloš Zeman

Zeman tak v podstatě navázal na svůj loňský projev u téže příležitosti, tedy státního svátku Dne vzniku samostatného československého státu. Tehdy také hovořil o životních příbězích vyznamenaných. Není totiž podle něj správné chápat české dějiny jenom jako souboj abstraktních idejí, ale je třeba jim rozumět i jako souboji myšlenek, jejichž nositeli jsou konkrétní lidé.

Ve své dnešní řeči před zaplněným Vladislavským sálem se zastavil u některých milníků české historie a hovořil o lidech, kteří tak či onak v kritickém momentu projevili nebývalou statečnost.

Prezident nezapomněl ani na „českého Wintona“

Vyznamenání už odpoledne převzal například sir Nicholas Winton, který v roce 1939 zachránil 669 židovských dětí z Československa. Ocenění in memoriam získal také „český Winton“ Anton Kalina, který zachránil 900 českých dětí v koncentráku před vyhlazením. Podle Zemana se to mělo stát tak, že tento lékař tvrdil komandu SS, které tyto děti přišlo vystřílet, že v baráku, v němž děti žijí, panuje tyfová epidemie. „Ono komando se zaleklo a 900 dětí tak bylo zachráněno,“ poznamenal prezident.

U písničkáře Kryla Zeman poukázal na to, že ani po revoluci nepropadnul všeobecné euforii

Udělení vyznamenání Winstonu Churchillovi odůvodnil i tím, že musel čelit nejen vnějšímu nepříteli, ale i domácím politikům, kteří si přáli uzavření separátního míru s Německem. To, že Churchill odolal silnému tlaku vnitřních oponentů, z něj podle Zemana činí velkého politika.

Ocenění katolického kněze z Lidic Josefa Šternberka Zeman odůvodnil tím, že odmítl opustit své věřící, třebaže mu to gestapo nabízelo.

Mezi oceněnými jsou i lidé, kteří se statečně zachovali v 50. letech minulého století, při okupaci Československa armádami Varšavské smlouvy v roce 1968, při zakládání Charty 77, ale vyznamenání in memoriam dostal i písničkář Karel Kryl. "Nepropadnul obecné euforii po listopadové revoluci a velice dobře si uvědomil její nedostatky," uvedl Zeman. Kryl byl po roce 1989 k řadě aspektů polistopadového vývoje a tehdejších politiků velmi kritický.

Jeden z oceněných přišel v mikině

Vyznamenání dnes podle Zemana dostali i další lidé, kteří ukázali "hrdinství všedního dne" nebo dosáhli vynikajících výsledků ve svém oboru. Zeman tak ocenil mimo jiné zpěvačku Lucii Bílou a režiséra Roberta Sedláčka. Ten se od ostatních vyznamenaných výrazně odlišoval v tom, že nepřišel ve společenském obleku, místo saka měl jen mikinu.

Ceremoniál zpozdily technické problémy při televizním přenosu, který začal s přibližně desetiminutovým zpožděním. I když moderátor tvrdil, že za problémy mohla technická závada „mimo Českou televizi“, prezident Zeman si při projevu kvůli tomuto problému neopomněl do ČT rýpnout.

Po dobu výpadku ČT přímý přenos nahradila zprávami. Přenos byl obnoven krátce před Zemanovým příchodem do Vladislavského sálu, kde se ceremoniál odehrál.

Zeman na výpadek vysílání poukázal, když ve svém projevu jmenoval některé vyznamenané. "Mezi vyznamenanými je mnoho dalších známých tváří a dovolte, abych pro úsporu vašeho času a také proto, aby vynikající česká veřejněprávní televize neměla další poruchu ve svém vysílání, zmínil jenom některé z nich," řekl prezident.

I letos poznamenaly ceremoniál spory Zemana s dvojicí rektorů

Slavnostní udílení vyznamenání na Hradě tak jako loni poznamenaly osobní spory hlavy státu s dvojicí rektorů, kteří se v minulosti dostali se Zemanem do sporu. Prezident je opět na Hrad nepozval a stejně jako loni chyběli v sále zaplněném politickou, armádní a diplomatickou elitou i někteří další rektoři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.” Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.” Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí o přibližně deset tisíc, což činí úbytek zhru…