Zeman v ruské TV plísnil Ukrajinu a přikývl, že už světu nevládnou jen Američané. Máme překlad jeho vystoupení

17.11.2014 15:50

Ruská státní televize Pervyj kanal přinesla v neděli 16. listopadu 2014 rozhovor s prezidentem České republiky Milošem Zemanem, který se věnoval jeho postoji k protiruským sankcím a ukrajinské krizi. V úvodu televize představila Miloše Zemana jako bývalého disidenta a bojovníka za lidská práva a dále konstatovala existující nesoulad uvnitř EU ohledně dosavadních sankcí a dalších sankcí proti Rusku i ve vztahu k samotné ukrajinské krizi. Česko jmenovala mezi dalšími zeměmi, které další zesílení sankcí nepodporují vedle Maďarska, Slovenska, Řecka a Kypru, zatímco Německo, Británie a Polsko jsou pro další sankce. Připomenula, že český prezident už řekl, že jakékoliv sankce jsou překážkou dialogu a s nimi přichází mlčení.

Zeman v ruské TV plísnil Ukrajinu a přikývl, že už světu nevládnou jen Američané. Máme překlad jeho vystoupení
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Opavě

ParlamentníListy.cz přináší celé znění rozhovoru, který proběhl v ruském jazyce, v českém překladu.

Pane Zemane, jak dlouho budou podle vašeho názoru pokračovat sankce EU vůči Rusku? Vždyť do určitého stupně obě strany, EU i Rusko, tyto sankce už pocítily?

Podle mého názoru je zásadní pochopit, že na Ukrajině je občanská válka. Musíme se věnovat ne nějakým přáním o podpoře, včetně ekonomické podpory Ukrajině, protože ekonomická pomoc v podmínkách občanské války je nesmyslná. No, a první krok, to je dosažení dohody mezi Ukrajinci a Ukrajinci. A potom jako druhý krok je dohoda o plynu, dohoda o záchraně Ukrajiny před bankrotem, protože tento risk tu reálně je, v podmínkách občanské války je jakákoliv ekonomická pomoc ztrátou peněz.

Zakouší Česká republika protiruské sankce a jejich důsledky?

Víte, existuje taková terminologie win-win strategy. A už jsem několikrát řekl, že také existuje jejich protiklad loss-loss strategy. V tomto případě představují sankce loss-loss strategy, strategii, ve které ztrácí všichni a nikdo z toho nemá žádné výhody.

Česko zaujímá k ukrajinské krizi a k sankcím v poslední době vlastní stanovisko. Pociťujete ve vztahu k tomu nátlak z Washingtonu?

Není to jenom Česko, ale také Slovensko, Maďarsko a zdá se i Rakousko. Například slovenský premiér Robert Fico vyjadřuje svoji nedůvěru k sankcím ještě hlasitěji než Česko. Některé další evropské státy jsou také v rozpacích. Také ony říkají, že nejdůležitější je boj proti islámskému terorismu a že je nutné najít nějaké strategické partnerství mezi Ruskem, Čínou, EU a USA pro boj s touto reálnou a dlouhodobou hrozbou.

To znamená, že vy říkáte, že by takové strategické partnerství mohlo sblížit naše pozice globálně?

Cynicky řečeno, nic nás nesblíží víc než společný nepřítel. A islámský terorismus je skutečně společný nepřítel.

V Rusku mluvíme o tom, že současný globální svět nemůže už být unipolární. Center moci je už více.

Samozřejmě.

Celý rozhovor je k dispozici ZDE.

Jak se k tomu stavíte vy?

Jistě, protože například Čína bude velmi brzy největší světová ekonomika. Co se týče objemu hrubého domácího produktu a hrubého příjmu, představuje Čína bezpochyby jedno z center multipolárního světa. Stejně tak Japonsko, Rusko, Spojené státy a EU. Ještě bych tak nehovořil o Indii, ale možná v rozsahu 10 až 15 let i ona bude součástí takového světového pořádku.

Jste už dlouho v politice a sledujete procesy. Máte nějaký odhad, jak dlouho bude ještě pokračovat ukrajinská krize?

Bohužel budu trochu pesimistický. Víte proč? Existuje možnost ukrajinského bankrotu. Kdyby neexistoval risk bankrotu, tak bych řekl, že v zimě, a co se týče topení, co se týče plynu a tak dále a tak dále, to bych čekával, že účinná řešení budou v několika nejbližších měsících. A překážkou toho je risk bankrotu.

Znamená to, že dokud nejsou peníze, je nutné odpovídat za to, co se děje a strany konfliktu budou pokračovat?

Ano, a za všechno špatné mají odpovědnost naši nepřátelé. Je potřeba najít nepřítele, i kdyby žádný nebyl. Protože ne vždycky máte tu kuráž říct si „Je to moje odpovědnost“, ano? Bankrot je vždycky odpovědnost ostatních.

Ale pak to vypadá, že není východiska?

Pokud bude pokračovat bombardování Donbasu, nebude uhlí, pokud nebude uhlí, bude v zimě krize topiva. A tak dále a tak dále. To znamená, že všechny strany by měly, pokud ne spolupracovat, tak nedělat škody svojí vlasti Ukrajině, a to, co dělají, jsou obrovské škody. Představte si obrovské peníze, které jsou potřeba na občanskou válku na obou stranách. Nemáte prakticky peníze na nic jiného než na válku, ano? To znamená, že abyste nezbankrotovali, musíte zastavit válku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vss

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…