Zeman v sokolovně: Zabráním zastřelení. Chystají se mě zmlátit. Drncá to

09.03.2016 15:37

Prezident Miloš Zeman v rámci návštěvy Karlovarského kraje navštívil také město Chyše, kde se kromě vedení města sešel také s občany. V sokolovně, kde setkání probíhalo, byl mezi diváky účasten také slavný žokej Josef Váňa. Ten je totiž mimo jiné zastupitelem města.

Zeman v sokolovně: Zabráním zastřelení. Chystají se mě zmlátit. Drncá to
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman s karlovarským hejtmanem Martinem Havlem

„Přijel jsem k vám z Bochova po dokonalé silnici. Superbem, o kterém se tvrdilo, že nedrncá. A on drncá,“ řekl se smíchem návštěvníků Zeman. Podle svých slov je rád, že hejtman Karlovarského kraje Martin Havel starostovi Chyše Miroslavu Dorňákovi přislíbil opravu této komunikace. 

Zeman úvodem poděkoval dvěma občanům, a to přítomnému žokeji Josefu Váňovi. „Vážím si ho za jeho statečnost, odvahu a schopnost překonávat překážky, jak na dráze, tak v životě. A jako druhému bych poděkoval Ing. Lažanskému, a to za to, že se ujal náročné práce obnovy jedné z výstavních kulturních památek, která byla v minulosti zdevastována a která je spojena i s osobou Karla Čapka, když tady působil jako preceptor. Přemýšlím o tom, a s panem hejtmanem jsme o tom mluvili, zda by obec, která má tak krásné kulturní dědictví, nezasloužila větší pozornost,“ řekl prezident. „Jestliže zapomínáme na svoji minulost, která je ztělesněna v těch památkách, nebudeme mít ani dobrou budoucnost. Jedno je spojeno s druhým,“ dodal. „Již zmíněný Karel Čapek kdysi napsal, že člověk, který stojí, káže, člověk, který sedí, si s lidmi povídá,“ podotkl sedící Zeman.

„A nyní zabráním zastřelení vašeho starosty. On se mě totiž chystá zmlátit, ale to zmlácení má být symbolické, dvě stě let starým rychtářským právem, takže prosím, aby ochranka nevytahovala pistole,“ řekl za smíchu přítomných. „Nejsou hloupé otázky, jsou jenom hloupé odpovědi,“ vyzval přítomné k diskusi.

„Protože víme, že pan prezident je jediný politik, který chce splatit státní dluh, věnujeme mu vázu s drahokamy, aby ji věnoval do aukce a podíleli jsme se tak na splácení dluhu,“ řekla úvodem místní podnikatelka, která se hlavy státu zeptala na plánovanou stavbu úložiště radioaktivního odpadu. 

„Především děkuji za vklad do tomboly, která bude v létě letošního roku. Já jsem sice založil účet na splácení státního dluhu, na který poctivě vkládám třetinu svého platu, ale protože vláda nyní odmítla pomoc Klokánkům, tak jsem změnil účel výtěžku tomboly a půjde to právě na Fond ohrožených dětí,“ uvedl poděkování za dar.

K druhé otázce odpověděl radou ohledně zákona o místním referendu. „Je možné využít zákon o místním referendu, který předpokládá, že se referendum považuje za platné, pokud se ho účastní 30 nebo 35 % obyvatel,“ odvětil k úložišti. „Ta moje rada vám tedy zní: Zorganizujte místní referendum, s pomocí pana starosty či zastupitelstva,“ řekl. „Když místní referendum rozhodne negativně, nemají tam následně ‚developeři‘ co dělat,“ sdělil k výsledkům referenda, které již v Chyši proběhlo. „Mohu tedy oslovit předsedkyni Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danu Drábovou, proč vás tady dál otravují,“ podotkl.

„Když pošlete žádost o setkání, žádosti rád vyhovím. Ale musíte v žádosti konkrétně popsat téma setkání, abych se mohl připravit,“ zareagoval na dotaz občana, zda by bylo možné setkání. 

Otázka Lázní Kyselka i hranice kriminality mládeže

Další dotaz položil muž z nedaleké obce Podbořany. Jak sám uvedl, není fanouškem prezidenta, ale v souvislosti s očekávanou návštěvou čínského prezidenta se dočetl o plánovaných investicích a o možnosti vzkřísit Lázně Kyselka. "Jak říká Cimrman, my nesmíme ani naznačovat, dokud není podepsána příslušná dohoda. Ale mohu říci, že společnost, která zde koupila pivovar Lobkowicz, České aerolinie či fotbalový klub Slavia, zvažuje i investici v Lázních Kyselka. Zaručit to ale nemohu, záleží na tom, jak zareagují, když se tam dojedou podívat a uvidí, v jakém to je stavu. Ale jsem jeden z těch, kteří jim doporučují, aby tu akvizici udělali," sdělil.

A co snížení hranice kriminality mládeže? Na to se zeptal další z posluchačů. "Sám váhám, zda má být hranice snížena z 15 na 14 let, nebo na 13 let. Mladí lidé vyspěli jak po fyzické stránce, tak také po informační stránce. Jsou si lépe vědomi důsledků svých činů. Takže těch 14 určitě, u 13 let váhám," odvětil na dotaz.

Další z návštěvníků setkání se zeptal na skupování půdy cizinci. "Češi zase pro změnu kupují půdu v Chorvatsku, kde stavějí hotely pro turisty i českou klientelu. Nevím, že by docházelo k nákupu orné půdy v Česku. Ale co se týče cen orné půdy, tak je zde výrazně nižší, než je průměr v EU," řekl Zeman a doporučil těm, kteří si půdu prozatím jen pronajímají, aby si ji koupili, než se ceny půdy zvýší. "Skutečný sedlák se pozná tak, že hospodaří na vlastní půdě, nikoliv na pronajaté," nechal se také slyšet prezident.

Poslední otázka směřovala k vlakové a autobusové dopravě. "Dnes skutečně každý kraj si hospodaří na svém. A tím dojde k tomu, že nenavazují spoje dál. Osobní vlaky na trati Plzeň - Žatec jsou zrušené, nahradily to autobusy. A opět nenavazují na sebe. Proč se nemohou kraje dohodnout?" zeptala se občanka, která žije v první vesnici za hranicí kraje, v Ústeckém kraji. "Toto je otázka na pana hejtmana. Chtěl bych v té souvislosti upozornit na Asociaci krajů, v níž jsou všichni hejtmani. A není tedy důvod, proč by se hejtmani mezi sebou nemohli dohodnout," odvětil Zeman.

V závěru setkání se hlava státu podepsala do pamětní knihy a připnula na prapor sboru dobrovolných hasičů stuhu prezidenta. "Do příště si, pane prezidente, pořiďte vlastní prapor," řekl Zeman. "Dvakrát jsem pomazal tímto právem Josefa Váňu a on vyhrál Velkou pardubickou," popřál mu při plnění rychtářského práva starosta Chyše hodně sil do dalšího funkčního období. Zeman si následně odvezl z Chyše dar pro svoji manželku Ivanu, a to v podobě perníčků od dětí. Následně dostal skleněný dar pro sebe.

Oficiální návštěva Zemana v Karlovarském kraji dnes končí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…