Zeman v září zahájí další kolo návštěv krajů

08.08.2017 18:42

Prezident Miloš Zeman v polovině září zahájí další kolo návštěv krajů. Jako první zvolil Moravskoslezský kraj, na říjen se pak připravuje cesta do Ústeckého kraje. ČTK to dnes sdělil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Zeman v září zahájí další kolo návštěv krajů
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Zda Zeman do konce tohoto volebního období stihne navštívit všechny kraje, není jisté. Dosud byl v každém čtyřikrát a kraje jeho návštěvy stály přes 17 milionů korun. Člen Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí Jan Outlý míní, že by Zeman měl cesty do krajů v době kampaně za své znovuzvolení zvážit nebo je zahrnout do volebního limitu.

Zeman jezdí na krajské návštěvy od svého zvolení. Každý z nich, s výjimkou Prahy, navštívil čtyřikrát. Návštěvy dosud končil na konci června na Vysočině. Jestli Zeman páté kolo dokončí do března, kdy mu končí prezidentský mandát, není jasné. Podle Ovčáčka se krajské návštěvy aktuálně plánují pro toto pololetí. „Kromě zářijového Moravskoslezského se připravuje na říjen Ústecký kraj. O dalších budeme informovat později. Je logické, že do konce roku se nestihnou všechny regiony,“ uvedl Ovčáček.

Krajské samosprávy stály Zemanovy návštěvy od jeho zvolení v roce 2013 do začátku letošního května téměř 17 milionů korun. Další výdaje mají s prezidentovými cestami města a obce, na jejichž bedrech je zajištění tribun a ozvučení pro setkání s veřejností. Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN) chce prosadit, aby se v budoucnu na financování návštěv podílela prezidentova kancelář. Zeman to odmítl.

Nesouhlasí také s názorem Outlého, podle kterého by měl své cesty v době prezidentské kampaně vzhledem k opětovné kandidatuře zvážit, případně by měl zahrnout náklady na setkání s občany jako bezúplatné plnění do volebního limitu, který činí 50 milionů korun. Zeman si nemyslí, že jsou jeho návštěvy předvolební kampaní. Prezident zdůraznil, že pokud by začal jezdit do krajů nyní, mohla by to být kampaň, ovšem on regiony navštěvuje od začátku výkonu mandátu. Za kampaň své výjezdy nepokládá taky kvůli tomu, že nikoho nevyzývá k tomu, aby ho v prezidentské volbě příští rok volili.

Outlý poznamenal, že pokud by úřad, ve kterém pracuje, nastavil volnější kritéria a záležitostí se nezabýval, nebylo by snadné ji v budoucnu regulovat, protože bude existovat precedens.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…