Zeman varoval lidovce na sjezdu: Mé poznámky vás mohou bolet

08.06.2013 13:58

Aby ČSSD nezpychla, tak ji prezident Miloš Zeman nebude volit. I to prozradil delegátům sjezdu KDU-ČSL v Olomouci. Následně lidovcům doporučil, aby si zvolili nějaké dominantní téma, s nímž by vstoupili do super volebního roku 2014 - např. placení poplatků v nemocnici u dětí. Vzpomněl také na Josefa Luxe a jeho sen o působení KDU-ČSL v české politice. Jako premiér prý chtěl Zeman pomoci tento sen naplnit. Nesměla chybět ani poznámka směřovaná novinářům.

Zeman varoval lidovce na sjezdu: Mé poznámky vás mohou bolet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman vystoupil na 2. sjezdu Rady seniorů ČR

KDU-ČSL tento víkend pořádá sjezd v Olomouci, na němž si mimo jiné volí své vedení. Staronovým předsedou strany se stal Pavel Bělobrádek, jenž neměl protikandidáta a získal 244 hlasů z 272. Krátce po jeho zvolení před lidovci vystoupil také prezident Miloš Zeman, který v prvé řadě poděkoval delegátům sjezdu za pozvání, které velice rád přijal.

„Zlý muž“ Jan Ruml

„V první větě bych chtěl Pavlu Bělobrádkovi poblahopřát k jeho zvolení předsedou vaší strany," prohlásil Zeman, který připomněl, že ho Bělobrádek navštívil na Vysočině ještě v době, kdy nebyla známá jeho kandidatura na prezidenta. Následně vzpomněl na politiky z doby, kdy se stal premiérem a na prvním místě zmínil expředsedu KDU-ČSL Josefa Luxe.

„Josef Lux měl sen, že se lidová strana stane v České republice nebo ještě v tehdejším Československu obdobou německé křesťanskodemokratické strany. Bohužel tento sen se nezdařil, a řeknu vám proč. Protože se KDU-ČSL stala součástí vládní koalice, kde byla pouze otloukánkem,“ pokračoval Zeman.

Připomněl v této souvislosti, že v české historii známe řadu malých stran, které zmizely či mizí z politického kolbiště, od Unie svobody až po dnešní Věci veřejné nebo LIDEM. Podle vlastních slov to byl naposledy právě Zeman, který tehdy ještě v roce 1998 navrhl Josefu Luxovi, že by bylo možné uskutečnit jeho sen. Tento sen tehdy prý zničil dnes již nepříliš známý exministr vnitra a člen Unie Svobody Jan Ruml.

O ČSSD a českých novinářích

Lidovcům doporučil, aby po příštích volbách nevstupovali do vlády, ale aby nebyli ani stranou čistě opoziční. Podle hlavy státu existuje ještě třetí cesta, a to být stranou nevládní. „Vy dobře víte, že jsem volební vítězství popřál sociální demokracii, ale současně jsem řekl, že budu volit jinou stranu - Stranu práv občanů Zemanovci, aby sociální demokracie příliš nezpychla,“ prohlásil Zeman. Ze strany KDU-ČSL zaznamenal prý pouze výrok, že odcházel opilý z ruské ambasády. Tradičně si přitom rýpl do novinářů.

„Že novináři u nás jsou obecně neinformovaní, mě nepřekvapuje, ale přál bych vašemu místopředsedovi, aby byl jako politik napříště lépe informovaný, prohlásil prezident.

Prezidentovi schází dominantní lidovecké téma

Následně se vyjádřil k politickému programu lidovců. Marně se prý snaží dopátrat, co je předním tématem lidovců před nadcházejícími volbami. Delegátům doporučil, aby se obrátili k myšlenkám křesťanského humanismu, na němž stavěl i prezident T.G. Masaryk.

„A protože ďábel je skryt v detailu, bylo by možná dobré, abyste se zamysleli nad tím, že děti musí stále ještě platit poplatky za den v nemocnici, včetně dětí na vozíku. Doporučuji, že by se strana zabývala více situací našich dětí než údajnou opilostí českého prezidenta,“ doporučil jedno z témat.

Na závěr lidovcům popřál, aby si zvolili vyhraněné představitele, vyhraněný program, ale nesklouzávali k programu nudnému. V politice totiž podle Zemana jde o to, prosazovat inovativní myšlenky. Takovou osobností by podle prezidenta mohl být „lidovecký harcovník“ Jan Kasal, jenž díky preferenčním hlasům z Vysočiny postoupil z posledního místa kandidátky do tamního krajského zastupitelstva.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…