Zeman ve Štrasburku vyčiní EU za byrokracii

19.02.2014 14:07

Prezident Miloš Zeman vystoupí před Evropským parlamentem ve Štrasburku s projevem o evropské byrokracii. Řekl to při dnešní návštěvě v Madetě, která je největším zpracovatelem mléka v zemi. Tam mu zaměstnanci předali poslední kelímky s Pomazánkovým máslem, které Madeta na příkaz Soudního dvora EU musela přestat vyrábět pod tradičním názvem. Podle EU se český produkt nemůže označovat jako máslo, protože neobsahuje dostatečné množství tuku.

Zeman ve Štrasburku vyčiní EU za byrokracii
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro pořad ČT Interview

„Ale vy nekončíte, vy pokračujete. Vy jste pouze zvolili klasickou českou techniku, kde se místo rumu říká tuzemák, ale pije se to stejně dál," odpověděl prezident na otázku, co říká na vynucenou změnu názvu. Dodal, že za týden bude mít v EP projev o evropské byrokracii.

Poslechl jsem vaše doporučení na úsporné žárovky. Na chalupě to teď je jako na hřbitově

„Byrokracii, která začíná tím, že se ten Evropský parlament naprosto nesmyslně stěhuje ze Štrasburku do Bruselu, vozí s sebou spoustu překladatelů a úředníků. Budu jim říkat: 'Tak jsem poslechl vašeho doporučení na úsporné žárovky, jednu jsem si pořídil na chalupu a vypadá to tam jako na hřbitově, případně jako v márnici.' Bude to velmi vlídný projev na téma, proč se Evropská unie plete do věcí, kterým vůbec, ale vůbec nerozumí," uvedl Zeman. Pokud se doučí anglicky, jak se řekne pomazánkové máslo, tak bude lobbistou Madety, jež ho podpořila v prezidentských volbách, i na půdě Evropského parlamentu.

Neuškodí, když v dohledné době přijmeme euro

Při besedě s občany na návštěvě Jihočeského kraje uvedl, že je pro pokračující integraci Evropské unie, je pro to, aby EU měla zejména jednotnou zahraniční a obrannou politiku, je pro volný pohyb pracovních sil, zboží, kapitálu a informací. Doplnit by se měla i liberalizace služeb, protože ta ještě úplná není.

„Domnívám se, že neuškodí, když v dohledné době přijmeme euro, protože pak by nehrozilo, že dojde ke znehodnocení národní měny a my najednou ztratíme šest procent svých úspor. Ano, jsem přívrženec integrace EU a nejsem pro některá nesmyslná nařízení," uvedl v Českých Budějovicích.

Kdybychom nebyli lemplové, měli bychom z EU dvakrát více peněz

Připomněl, že Česko má z Evropské unie za deset let členství čistý výnos více než 180 miliard korun. „Kdybychom nebyli lemplové, tak jsme mohli mít přibližně dvakrát více, protože řadu evropských dotací jsme vůbec nevyčerpali. Z toho vyplývá, že z ekonomického hlediska je pro nás EU přínosem, a bude ještě několik dalších let, patrně do roku 2020, protože stále ještě nedosáhneme těch kritérií, abychom se stali takzvaným čistým plátcem," uvedl prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…