Zeman ve fabrice prozradil, jak se stal prezidentem. A překvapil německého tazatele kvůli uprchlíkům

14.09.2016 16:19

Prezident Miloš Zeman se v rámci své návštěvy Pardubického kraje setkal se zaměstnanci společnosti Berger - Huck, s. r. o., v Horním Jelení.

Zeman ve fabrice prozradil, jak se stal prezidentem. A překvapil německého tazatele kvůli uprchlíkům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Zajímal jsem se i o mzdy, které tady v průměru máte a dosahují 19 tisíc korun měsíčně. A tak jsem se ptal majitelů, zda náhodou jiné firmy nelanaří pracovníky nabídkou vyšších mezd. Dostalo se mi odpovědi, že tomu tak není, neboť jste v podniku spokojené či spokojení a že dokonce existuje jakýsi pořadník, ve kterém se lidé u vás hlásí o práci. A to je samozřejmě dobře,“ zmínil úvodem Zeman.

„Tomáš Baťa říkal, že nepotřebuje stroje a budovy, ale to nejsilnější jsou pro nás lidé. A těm lidem mimochodem nikdy neříkal zaměstnanci. Vždy jim říkal spolupracovníci. Z toho vyplývá, že mě vždycky zajímá, jestli jsou lidé spokojení. A víte, čím to měřím? Měrou fluktuace. To je strašně důležitý ukazatel. Protože když lidé odcházejí z podniku, tak v něm spokojení nejsou. U vás je míra fluktuace dvě procenta, což je velmi dobrý výsledek,“ dodal prezident. Zaměstnancům však poradil, aby tlačili na své vedení, ať zvyšuje mzdy.

Jeden z prvních dotazů od zaměstnanců směřoval k domácím úkolům. „Když byly děti malé, spíše jsem si s nimi povídal. Povídal o škole, o dějinách. Karel Marx napsal jednu krásnou větu o tom, že jediná skutečná věda je historie. Byl jsem vždy pro to, aby se moje děti učily dějepis, zeměpis, češtinu,“ uvedl a předvedl také to, co jediné si zapamatoval z matematiky. „A díky tomu jsem se stal prezidentem,“ podotkl Zeman, který rovněž vyjádřil svůj názor, že je pro přijetí eura, ale až po odchodu Řecka z eurozóny. Ke své opakované kandidatuře se nyní vyjádřit nechtěl. 

„Kolik jste letos stihl obejmout stromů a jaký strom je váš nejoblíbenější?“ otázal se další zaměstnanec. „Strom stačí pohladit po kůře. Nemusíte jít a objímat, stačí se rozmáchnout. Nejoblíbenějším stromem je jednoznačně smrk. A víte proč? Protože je zelený celý rok,“ zmínila hlava státu. 

Další dotaz směřoval na olympijské hry. Prezident shodou okolností včera přijímal naše sportovce. „Někdo, nebudu jmenovat, přijímá jen ty, kdo přivezou medaile. Já přijímám všechny sportovce. Přijímám i členy realizačních týmů, protože ti trenéři, maséři a tak dál se o úspěch sportovce zasluhují velmi výraznou měrou. To, jestli jsem byl spokojen s medailemi, není důležité. Každému sportovci se stane, že zakopne nebo má jinou podobnou nehodu. To je neštěstí, které může padnout na každého z nás,“ podotkl Zeman s tím, že naši sportovci už zvítězili tím, že se na olympijské hry dostali.

Řeč přišla i na amerického prezidenta. „Mám takový dojem, že vyhraje buď Trump, nebo Clintonová,“ řekl za smíchu přítomných. „Přál bych si prezidenta, který prezidentské období přežije v plném zdraví,“ podotkl. 

„Odpočívám tím, že spím,“ zmínil následně prezident ke svému nabitému programu v následujících týdnech a měsících. Volno očekává až o Vánocích. „Nevěřte lidem, kteří říkají, že spí jenom čtyři hodiny denně. Ten, kdo spí jen čtyři hodiny, dělá chyby. Protože je unavený. Albert Einstein spal 12 hodin denně,“ sdělil Zeman.

Poslední dotaz směřoval na Zemana v německém jazyce a týkal se uprchlíků. „Vy jste si je tam sami pozvali,“ řekla za potlesku hlava státu. „Při nedávném setkání s Angelou Merkelovou jsem říkal: Když si někoho pozvete domů, také jej nepošlete na oběd k sousedům,“ uzavřel Zeman, který si z Horního Jelení odvezl hlavu jelena. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…