Zeman ve fabrice prozradil krutý recept, jak ušetřit státní peníze

15.01.2015 9:45

REPORTÁŽ Prezident Miloš Zeman zavítal do společnosti Iveco ve Vysokém Mýtě v rámci svých cest po Pardubickém kraji. Ve středu dopoledne si zde prohlédl výrobu, a dokonce i usedl za volant autobusu. Ve výrobní hale ho čekali zdejší zaměstnanci.

Zeman ve fabrice prozradil krutý recept, jak ušetřit státní peníze
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Zeman také navštívil firmu Iveco ve Vysokém Mýtě, kde se setkal se zaměstnanci

„Ať přijdu do jakéhokoliv podniku, dívám se do tváří zaměstnanců, zda jsou usměvavé, nebo zamračené. Někdy podle toho poznáte spokojenost zaměstnanců více, než z výkladu generálního ředitele,“ řekl na úvod Miloš Zeman. Pochválil také firmu za její činnost a zdůraznil, že na počet obyvatel je Iveco největším výrobcem autobusů na světě. I tady odpovídal na otázky, tentokrát zaměstnanců.

Na dotaz o možnostech světového trhu reagoval s tím, že Čína i Kazachstán jsou zajímavými oblastmi, kde by se společnost mohla uplatnit. „Kazachstán je snad nejbohatší zemí ve Střední Asii, protože má velké ropné zdroje a doslova leží na penězích. Snaží se budovat nová města, novou dopravní infrastrukturu a k tomu samozřejmě potřebuje autobusy,“ sdělil svůj názor prezident.

Státní správa potřebuje mzdový limit

Další z dotazů se týkal zeštíhlování státní správy. Zda je možné praktikovat nějaké metody jako je ve firmě například snižování nákladů na výrobu. „Znám jen jednu jedinou cestu, omezit výdaje ve státní správě takovým způsobem, aby byli propuštěni lidé, jež ohrožují výši mezd těch nepropuštěných. Když stanovíte v jakékoliv úřednické byrokratické společnosti mzdový limit, budou v první fázi křičet, že to vůbec nejde. V druhé fázi se zbaví těch, které nepotřebují, aby si zachovali svoje vlastní mzdy. Jakmile přistoupíte na to, že budete zvyšovat výdaje na úředníky, tak nastartujete nekonečný proces, kde vám každý ukáže, že úředníci jsou potřeba. Když chcete ořezat přebytečný tuk státní správy a nechat jen svaly, potřebujete mzdový limit. Ideálně ho ještě snižovat každoročně o pět procent. To už by byla trochu krutá, ale efektivní kúra,“ uvedl Miloš Zeman. Podpořil také odborové organizace a upozornil, že by měly být aktivnější. Prezident obdržel darem model autobusu a knihu ke 120.výročí společnosti.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…