Zeman velice zklamal Sašu Vondru. Víme jak

08.10.2013 7:07

Prezident Miloš Zeman na státní návštěvě Izraele kromě plánů na stěhování ambasády zaujal i výzvou, aby cizinci používali pro naši zemi anglický výraz „Czechia“. Ne všem se tím ale zavděčil. Třeba exministr Alexandr Vondra by raději viděl úplně jiné označení.

Zeman velice zklamal Sašu Vondru. Víme jak
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman a Šimon Perés během slavnostního ceremoniálu

„Jsem velmi šťastný, že jste použil termín „Czechia“ jako já. Používám výraz Czechia, protože zní krásně a je kratší, než chladný název Česká republika,“ uvedl prezident Zeman při setkání se svým izraelským kolegou Šimonem Perésem.

Podle MF DNES však svět stále používá spíše označení „Czech republic“, které z nás prý dělá tak trochu exoty. Drtivá většina států má totiž vedle oficiálního názvu i neoficiální jednoslovné označení, kterým je lidé označují.

Právě proto vzniklo občanské sdružení Česko/Czechia, které usiluje o prosazení tohoto jednoslovného označení. Představitelka tohoto sdružení Eva Horová je pochopitelně ze Zemanových slov nadšená. „Prezident Zeman je první významný představitel státu, který se nebojí zaujmout jasné stanovisko ve věci, za kterou bojujeme dvacet let,“ uvedla.

Jiní však Zemanovým označením uspokojeni nejsou. Třeba bývalý diplomat a ministr Alexandr Vondra by raději volil jiné označení. „Vždy jsem se klonil k pojmenování Czechland nebo Czechlands. Czechia mi zní jako Russia či Bulgaria, to druhé jako  Poland, Finland, Ireland či Netherlands. To je lepší asociace. Ale hlavně, že ministerstvo zahraničí nenavrhuje Czechistan,“ oglosoval nápad Vondra.

Stejný název jako on by volil i velvyslanec a bývalý politik Michael Žantovský. „Odpovídal by víc historicky a určitě by se líbil víc i Moravanům,“ myslí si.    


 

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …