Zeman vetoval zákon o dětské skupině. Tady je důvod

08.10.2014 18:18

Prezident Miloš Zeman dnes vetoval zákon o dětské skupině. Nelíbí se mu, že poslanci neschválili senátní verzi, která by umožnila pokračování lesních školek. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček v tiskové zprávě uvedl, že prezident plně podporuje existenci alternativ péče o dítě a občanských iniciativ tohoto typu.

Zeman vetoval zákon o dětské skupině. Tady je důvod
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Otrokovicích

„Schválený zákon jde ale přesně v opačném směru - alternativy péče o dítě omezuje pouze na jeden druh registrovaných subjektů splňujících přísné podmínky plynoucí ze zákona. Dochází tak k omezování společensky prospěšných občanských aktivit, na kterých stojí moderní demokratická společnost," uvedl podle sdělení Hradu prezident v dopise předsedovi sněmovny Janu Hamáčkovi (ČSSD).

Senátoři navrhovali, aby registrace skupin byla nepovinná

Zeman také upozornil, že v normě zůstal termín nabytí účinnosti 1. září letošního roku. Sněmovna si přitom musela být vědoma, že zákon bude vyhlášen později. Norma má dát zákonný rámec dětským skupinám, které začaly vznikat v reakci na nedostatek míst v obvyklých mateřských školách. Poslanci ji schválili 23. září.

Senátoři navrhovali, aby registrace skupin byla nepovinná. Povinná znamená, že všechna zařízení s pravidelným programem pro děti od jednoho roku do nástupu do školy by musela do roka splnit veškeré hygienické požadavky. V případě 120 lesních školek, v nichž se na 2500 dětí vzdělávalo převážně v přírodě a jídlo měly z domova, by to ale vedlo k jejich zániku. Změnu zákona po senátorech požadovala petice, pod kterou Asociace lesních mateřských škol získala podpisy 11.000 lidí. Podporu měla také od Českého svazu ochránců přírody nebo od organizace Člověk v tísni.

Záměrem zákona není podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) ublížit lesním školkám. Nesouhlasí ani s názory, že bude regulovat také spolky, skauty a další organizace, které pracují s malými dětmi.

Zřizovatelům by byly daňově uznány náklady spojené s provozem dětské skupiny

V dětské skupině má být podle normy nejvýš 24 dětí. Provozovatel skupiny by s rodiči uzavíral smlouvu. Musel by mít plán výchovy a péče a zajistit vhodné prostory a personál. Požadavky ale mají být mírnější než u školek. Provozovatel by také určoval výši úhrady nákladů za péči o dítě. Náklady na zřízení skupiny odhadlo ministerstvo zhruba na půl milionu korun, podobnou částku by stál roční provoz. Zřizovatelům by byly daňově uznány náklady spojené s provozem dětské skupiny. Na slevu na dani by měli nárok i rodiče.

Podle propočtů ministerstva by v roce 2015 mohlo v Česku fungovat přes 1100 dětských skupin. Kritici normy si myslí, že dětské skupiny povedou k rušení mateřských škol. Zastánci ale tvrdí, že půjde jen o alternativu ke školkám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…