Zeman vítá dohodu z Minsku: Doufám ale, že neskončí jako ty předchozí...

12.02.2015 13:41

Prezident Miloš Zeman vítá uzavřenou dohodu o příměří z běloruského Minsku, na které se dohodli zástupci Francie, Německa, Ukrajiny a Ruska. Řekl to během své zahraniční návštěvy ve Spojených arabských emirátech.

Zeman vítá dohodu z Minsku: Doufám ale, že neskončí jako ty předchozí...
Foto: Hana Brožková (KPR)
Popisek: Prezident Miloše Zeman s šejchem Mohamed bin Zayed Al Nahyanem, korunním princem Abu Dhabí

"Pan prezident vítá uzavřenou dohodu z Minsku. Doufá, že neskončí jako předchozí dohody a tentokrát skutečně dojde k zastavení bojů, které ohrožují životy civilních obyvatel," informal mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Zeman se tak vyjádřil k uzavřené dohodě o příměří na východě Ukrajiny, kterou dnes po šestnáctihodinovém jednání v Minsku uzavřeli nejvyšší představitelé Ruska (Vladimir Putin), Ukrajiny (Petro Porošenko), Německa (Angela Merkelová) a Francie (Francois Hollande). Boje mezi vládními silami a proruskými separatisty mají utichnout v noci na neděli 15. února. Následovat má stažení těžkých zbraní z nárazníkové zóny mezi oběma stranami a výměna zajatců. Mezitím ale obě strany hlásí další padlé vojáky a zabité civilisty. Konflikt si od dubna vyžádal již více než 5300 mrtvých. Předchozí dohody z Minska zůstaly převážně jen na papíře.

Zeman dnes také v rámci podnikatelského semináře v Abú Dhabí zmínil důležitost energetické bezpečnosti, kterou zajišťuje jaderná energetika a zdůraznil nutnost oboustranných investic.

Hlava státu se první den své návštěvy v Abú Dhabí, hlavním městě Spojených arabských emirátů, sešla také s korunním princem, šejchem Mohamedem bin Zayed Al Nahyanemem. Probírali spolu téma boje proti terorismu a česká hlava státu velmi ocenila, že se Spojené arabské emiráty zapojily do boje proti Islámskému státu. Zeman také otevřel novou budovu českého zastupitelského úřadu a korunního prince pozval rovněž na návštěvu České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…