Zeman vypráskal lídry EU: Jsou to jen udržovatelé. Uprchlickou krizi nejsou schopni zvládnout. Jen žvaní a žvaní!

23.09.2015 22:20

REPORTÁŽ „Současná garnitura evropských politiků jen žvaní a s uprchlickou krizí nic nedělá. Ty velké osobnosti z ní už odešly,“ prohlásil v Třineckých železárnách Miloš Zeman, který si vzal tentokrát na mušku vedení Evropské unie. Středeční večer pak strávil debatou s občany v Jablunkově.

Zeman vypráskal lídry EU: Jsou to jen udržovatelé. Uprchlickou krizi nejsou schopni zvládnout. Jen žvaní a žvaní!
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman na setkání s občany

Na českého prezidenta se v Třineckých železárnách, které jsou snad nejúspěšnější firmou v Moravskoslezském kraji, dost zaměstnanců těšilo, protože hlava státu jim svými východními kontakty zajistila v poslední době více zakázek. „Je opravdu skvělé, že nám prezident otevírá cestu na Východ. Na Západě se už nedá moc expandovat. Například už také funguje letecká linka Praha – Peking,“ pochválil Miloše Zemana jeden ze starších techniků železáren, který hrdě ukazoval prezidentův autoportrét. K němu se později přidal i jeden z hlavních majitelů třinecké nadnárodní společnosti Tomáš Chrenek, jenž pochválil Hrad za získání 18miliardové zakázky na výstavbu ázerbájdžánských železnic.

Generace velkých evropských politiků už odešla

Z více než tisícihlavého fóra zaměstnanců pak přišla otázka, jak hodnotí prezident zvládnutí uprchlické krize Evropskou unií, když po Evropě si chodí běženci, jak chtějí. „Jsou prostě neschopní. Dříve jsme měli v Evropě generaci velkých politiků, jako byl například Francois Mitterand a další. Teď to jsou jen udržovatelé, kteří krizi nejsou schopni zvládnout. Jinak by obrnili hranice Schengenu i za pomocí armády, ale oni jen žvaní a žvaní. Z nesmyslných kvót nám mohou vzniknout ghetta, kde bude většina lidí žít jen z dávek,“ konstatoval Miloš Zeman. Prezident si také neodpustil kritiku současné české vlády, kterou tepal za to, že v době hospodářské konjunktury snižuje nezaměstnanost nabobtnáním státních úřadů. „Nedávno jsem se dozvěděl, že byl zřízen Úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře. Normálního člověka přece napadne, že by to mělo přirozeně zajišťovat Ministerstvo dopravy,“ dodala hlava českého státu. Na závěr setkání Miloš Zeman pochválil vedení společnosti nejen za investice, ale i za solidní výši průměrných mezd, kterou zaměstnanci v Třineckých železárnách pobírají.

I blbci mohou mít vysokoškolský diplom

Na své další štaci v Jablunkově odpovídal prezident i na otázky týkající se úrovně českého školství. „Produkujeme fůru ekonomů, právníků i antropologů, ale málo strojních inženýrů. Měli bychom výrazně oslabit humanitní obory a posílit ty technické. Také si nemyslím, že každý musí mít vysokoškolský diplom. Nevidím přímou paralelu mezi dosažením vysokoškolského vzdělání a inteligencí. V životě jsem už potkal mnoho blbů s diplomem. Je škoda, že se u řemesel tak omezily mistrovské zkoušky,“ vysvětloval Miloš Zeman. V závěru svého vystoupení uvedl v reakci na dotazy ohledně uprchlických kvót, že si váží odvahy slovenského premiéra Fica, který prohlásil, že si povinné počty uprchlíků nedá vnutit, i kdyby se měl obrátit na Evropský soudní dvůr.

Autor reportáž Jan Štěpán
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Parlamentní Listy

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…