Zeman vystoupil v Aši a takto nekompromisně se vypořádal se sudetoněmeckým landsmanšaftem

15.04.2015 19:25

REPORTÁŽ Poslední, třetí den návštěvy prezidenta republiky Miloše Zemana v Karlovarském kraji se uskutečnilo další setkání s občany – tentokrát ve městě Aš na samém západním výběžku ČR. Účast byla tradičně velká, v řádu několika set lidí.

Zeman vystoupil v Aši a takto nekompromisně se vypořádal se sudetoněmeckým landsmanšaftem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Na samém úvodu zavtipkoval Miloš Zeman směrem ke starostovi Daliboru Blažkovi, který jako kdyby z oka vypadl jednomu známému slovenskému vrcholnému politikovi. A tak si místní se smíchem vyslechli: „Vážený pane starosto, milý Mikuláši Dzurindo! Protože ta podoba je opravdu tak zarážející, že jsem se obával, že můj dobrý přítel a bývalý slovenský premiér se stal starostou Aše.“


Prezident Miloš Zeman (uprostřed) se starostou Aše Daliborem Blažkem (vpravo)

Naděje v zaměstnanosti

Poté připomněl, že město Aš bylo v 18. století desátým největším městem historických Čech. Oznámil také přítomným, že historická trať do nedalekého německého Selbu má být obnovena v prosinci tohoto roku.

K zaměstnanosti pak Miloš Zeman mimo jiné uvedl: „Chci mluvit o izraelské obchodní firmě BCD, která tady zvažuje investici, jež by zaměstnala dva tisíce lidí. A protože jsem, jak známo, stoupenec Izraele v boji proti militantnímu islámu, tak pokud budu moci trošičku v této věci pomoci a trošičku tu věc poposunout spolu s dalšími, velice rád to udělám.“ Tak jako v předešlých dnech při setkáních s občany Karlovarského kraje i zde hovořil Miloš Zeman o nezaměstnaných i o těch, kteří nechtějí pracovat.

Poté však už následovala bohatá diskuse. První otázka se týkala zaměstnanosti a zavázání se firmě, která se podílí na profesní výchově. „Když studuji a podnik mi nějak pomáhá, nejen formou stipendia, rozšiřme to. Nikdo samozřejmě nechce, aby tam byl člověk do konce života, ale když tam dáme rozumnou lhůtu – pětiletou, možná desetiletou – být zavázán, myslím si, že to pomůže ve zdravotnictví, ale i ve strojírenství,“ uvedl prezident.

Migraci pracovních sil se nedá zabránit

„Pětadvacet let posloucháme, že základem státu je střední třída, nebo by měla být, že přijde čas malých a drobných podnikatelů, ale ti to tak nepociťují,“ řekl další tázající se muž ve středních letech. „Ministerstvo financí zahájilo kroky, které nevedou k motivaci, aby lidé podnikali, a v našem regionu se stává to, že ti šikovní shánějí lepší práci za lepší peníze v Německu. Co s tím?“

„Migraci pracovních sil přes hranice nezabráníme, ani nechceme zabránit,“ opáčil Miloš Zeman. „Já jsem nedávno viděl zajímavou statistiku, že nevíce našich lidí pracuje ve Velké Británii a Německo je až druhé. Vy jste samozřejmě tady na Ašsku ve specifické situaci. Začněme tou střední třídou. Čína má miliardu 300 milionů obyvatel a z toho podle různých odhadů 200 až 300 milionů už je střední třída. To říkám proto, že to je pro nás zdroj turistů, pacientů v lázeňských zařízeních. Jestli se tu skutečně vytváří střední třída, tak to vyžaduje především to, aby výše odměn nebo výše zisku příslušníků této třídy odpovídala jejich společenskému postavení. Existuje razantní nepoměr mezi výší odměn a společenským postavením střední třídy. Pokud jde o živnostníky, OSVČ, tam je třeba změnit systém paušálů, který je zcela neefektivní a umožňuje některým svobodným povoláním, konkrétně advokátům, neúměrné zisky, aniž to odpovídá výsledkům práce. Máme-li budovat střední třídu, musíme překonat rozpor mezi prestiží jednotlivé profese, v daném případě učiteli, a mezi dobře placenými bankéři, kteří mají pro mne za mne třikrát vyšší plat než prezident, a to je ještě málo, a kteří přitom v této, a nejenom v této zemi, způsobili ekonomickou krizi. Budujme střední třídu, jako to bylo za první republiky.“

Sudety už nestraší

Specifická otázka pro zdejší region byla od staršího pána, který se ptal na sudetoněmecký landsmanšaft.

„Víte, že jsem proti němu velmi ostře vystupoval. A že jsem to činil celou dlouhou dobu jako předák opozice, předseda Sněmovny, premiér. Budete se možná divit, já už sudetoněmecký landsmanšaft považuji za naprosto bezvýznamný spolek, který ztrácí postupně svůj vliv. On byl dokonce nedávno nucen změnit své stanovy. Například už tam nejsou žádné teritoriální nároky, žádné právo na vlast, žádné právo na navrácení majetku. To všechno bylo vypuštěno. Předseda sudetoněmeckého landsmanšaftu Posselt nebyl zvolen ve svobodných volbách do Evropského parlamentu, což opět dokazuje úpadek této organizace. Oni sami mají samozřejmě radikální a liberální křídla. Já bych to řešil tak, že mají stejná práva jako jakýkoliv občan Evropské unie, to znamená, že když si tady otevřou třeba cestovní kancelář, ať si cestují, proč by ne. Já si dokonce vážím našich bývalých sudetoněmeckých občanů, kteří v tomto kraji opravili kulturní památky, třeba kostely a kapličky, ale víte, jak jde čas, staří pamětníci umírají a nová generace už pomalu neví, co to byly Sudety, takže já bych s jistou dávkou optimismu řekl, že význam této organizace pomalu, ale jistě a dlouhodobě klesá,“ řekl evidentně v dobré náladě Miloš Zeman.

Podpora pro handicapované

Jeden z nesčetných důchodců se pak zeptal na situaci ve zdravotnictví a školství. K tomu prezident řekl následující: „Co se týče toho, že někdo odejde na studium, doufám, že to není právnická fakulta v Plzni, ale opravdu medicínská fakulta, že odejde do jiného města, ožení se tam, zůstane. Každé město může vytvářet podmínky pro mladé rodiny s dětmi, protože to, co mladé rodiny potřebují včetně těch lékařů, je byt. Bohatě stačí, když tady budete mít fakultu, dokonce specializovanou fakultu. Myšlenka regionálních univerzit, které vznikly již v polovině devadesátých let, byla správná.“

Zaměstnanost handicapovaných byla dalším žhavým tématem. Mladý postižený člověk si hlavě státu postěžoval, že zaměstnavatelé si vybírají především zdravé lidi.

„Dříve byla výše dotace na handicapovaného asi 8 000 korun měsíčně a za časů ministra Drábka se tato dotace snížila, což samozřejmě snižuje i motivaci zaměstnavatelů přijímat lidi se zdravotním postižením,“ rýpl si do bývalého ministra práce a sociálních věcí za TOP 09 Miloš Zeman. „Dřívější družstvo META, to byl vlastně systém chráněných dílen. V tomto ohledu bychom se měli vrátit do minulosti, protože ne vše v minulosti bylo špatné. Chráněné dílny plní kromě ekonomické funkce také funkci socializační. Skončil bych tím, že pan ministr Drábek proslul nařízením, že máte-li jednu nohu a jste-li schopen s protézou ujít 200 metrů, nemáte nárok na invalidní důchod. Já doufám, že nová ministryně práce a sociálních věcí bude právě chráněným dílnám věnovat zvýšenou pozornost. Je to sympatická ženská,“ dodal s úsměvem na adresu současné ministryně Michaely Marksové Tominové.

Cyklodres na elektrické kolo

Starosta Blažek v závěru setkání podotkl, že ve městě býval textilní průmysl, a ten prý neupadl úplně. „Dnes tu máme firmu, která je světoznámá svou výrobou reprezentačních dresů,“ pochlubil se starosta. Pro prezidenta vyrobili sportovní dres s trikolórou, se znakem města Aš, státním znakem a jeho jménem. „Víme, že na Vysočině jezdíte na horském kole,“ řekl dále starosta a prezident mu do toho skočil: „Na rybníku…“ A pak se ještě zeptal: „Pane starosto, já mám dotaz – je to XXL?“ To vzbudilo všeobecné veselí.

„Pane prezidente, ta firma je opravdu výtečná a oni zjistili vaše rozměry v hradní kanceláři,“ prohlásil starosta. Za bouřlivého potlesku pak Miloš Zeman pronesl na závěr: „Slibuji před veřejností, že až nasednu na elektrické kolo (smích) – nesmějte se, tam se do kopečka taky musí šlapat, tak si obleču ten dres, a pokud se ukáže, že ta firma špatně odhadla mé rozměry, pokusím se zhubnout.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…