Zeman vyzval Porošenka, aby pracoval na usmíření Ukrajiny

04.06.2014 11:59

Český prezident Miloš Zeman vybídl nově zvoleného ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, aby pracoval na usmíření v zemi. Tím by se podle Zemana mělo předejít obětem, zejména mezi civilisty. Prezident dnes o schůzce informoval ve Varšavě české novináře. Na východě Ukrajiny se vládním silám stále nedaří zlikvidovat povstání proruských separatistů a roste počet obětí konfliktu, které se podle nepotvrzených údajů pohybují v řádu stovek.

Zeman vyzval Porošenka, aby pracoval na usmíření Ukrajiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peter Weiss, Miloš Zeman a Ivan Gašparovič

S Petrem Porošenkem se Zeman setkal během úterní večeře řady státníků v polské metropoli, kde se slaví čtvrtstoletí svobody a demokracie. S ukrajinským protějškem měl asi půlhodinovou debatu při slavnostní večeři, při které se probírala rovněž situace na Ukrajině.

"Vyjádřil jsem názor, že silný politik by měl usilovat o usmíření na Ukrajině tak, aby nedošlo k zbytečně velkým, zejména civilním obětem," řekl Zeman českým novinářům.

Porošenko ve volbách na konci května získal silnou podporu, zvolen byl se ziskem takřka 55 procent hlasů hned v prvním kole. Západ i Kyjev považují hlasování za důležitý krok k uklidnění hluboké vnitropolitické krize v zemi. Ujmout nejvyššího úřadu se má 7. června.

Obama zmínil Zemanovu myšlenku

V polské metropoli se Zeman ještě dříve setkal s americkým prezidentem Barackem Obamou, a to v rámci úterní schůzky šéfa Bílého domu s prezidenty desítky zemí ze střední a východní Evropy. "Setkání visegrádských, lépe řečeno postkomunistických prezidentů s Barackem Obamou trvalo asi dvě hodiny a hlavním tématem byla pochopitelně ukrajinská krize," poznamenal český prezident.

Podle mluvčího českého prezidenta Jiřího Ovčáčka se Obama závěrem schůzky zmínil o několika idejích diskutujících. Byla prý mezi nimi i myšlenka Miloše Zemana o nutnosti dialogu mezi západem a východem Ukrajiny.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…