Zeman vyzván k odstoupení! Okamžitě! Vztek se kupí. Budete koukat

31.03.2020 12:00

Už od ledna je oblíbeným tématem české politiky dopis čínské ambasády předsedovi Senátu kvůi cestě na Tchaj-wan. Teď dostala celá kauza nový impuls. Podle redaktorů Deníku N si měl napsání dopisu u čínského velvyslanectví vyžádat přímo Pražský hrad, konkrétně kancléř Vratislav Mynář. Informaci o tom mají šířit i české tajné služby. Na Fóru24 Pavla Šafra kvůli tomu žádají: „Zeman musí okamžitě skončit.“

Zeman vyzván k odstoupení! Okamžitě! Vztek se kupí. Budete koukat
Foto: Twitter J. Ovčáčka
Popisek: Prezident Miloš Zeman a předseda Senátu Jaroslav Kubera

Pražský hrad měl velvyslanectví požádat o stanovisko, jak by se Čína případně postavila k situaci, že by předseda Senátu Jaroslav Kubera odcestoval na státní návštěvu Tchaj-wanu. Ten Čína považuje za součást svého území. Kubera na cestě trval, ale v lednu po těžkém infarktu náhle zemřel.

Anketa

Kalousek je připraven na ozbrojený odpor proti Babišově vládě. Šli byste s ním?

hlasovalo: 27623 lidí

V jeho aktovce, kterou manželka předala zástupcům Senátu, byl objeven dopis z čínského velvyslanectví, který Kuberu velmi ostrou dikcí před cestou varoval. Někteří senátoři mluvili o nepřípustném nátlaku, a dokonce se objevily výzvy k odvolání čínského velvyslance; iniciativu převzal zejména předseda zahraničního výboru horní komory Pavel Fischer.

Dopis obsahoval rovněž přípis Pražského hradu. Prezidentův poradce pro zahraniční politiku Rudolf Jindrák po dotazech novinářů upozornil, že dopis Hradem neprošel tradiční diplomatickou cestou a vůbec není zřejmé, jak byl podán a co se kolem něj dělo. „Dopis jsem viděl až poté, co ho zveřejnil server Aktuálně.cz. Oficiálně mi ho nikdo nedoručoval, nepředával a nevím, jak byl doručen na Hrad,“ uvedl Jindrák s tím, že dopisu chyběly základní diplomatické náležitosti.

Nyní novináři z Deníku N Jakub Zelenka a Lukáš Prchal přišli s vysvětlením, že celá věc probíhala nestandardně od samého počátku. Vznik dopisu měl totiž iniciovat kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář. Ten se měl sejít se zástupci velvyslanectví a poté s nimi na toto téma ještě opakovaně telefonovat.

Anketa

Ohrožují Zeman a Babiš nezávislost České televize?

11%
89%
hlasovalo: 18988 lidí

Výsledkem byl dopis, který později zveřejnil server Aktuálně.cz. V něm čínské velvyslanectví velmi ostře varovalo před zhoršením vztahů i před problémy, které by v zemi mohly vzniknout českým firmám. Kubera jej měl i s přípisem Hradu obdržet několik dní před smrtí, a to osobně na Hradě, kde se účastnil tradičního oběda s prezidentem republiky.

Jeho nástupce v čele Senátu Miloš Vystrčil od počátku pojal vyšetření této záležitosti jako svůj hlavní úkol. V Senátu před zahraničním a bezpečnostním výborem vypovídali i zástupci českých tajných služeb. Ti měli jako první naznačit, že vznik dokumentu měl iniciovat Hrad. Oslovení senátoři to podle Deníku N nepopírají, ale kvůli utajenému režimu nechtějí prozrazovat více. Deník N ve svém článku odkazuje na senátory Pavla Fischera a Jiřího Dienstbiera.

Jeho článek, který vyšel v úterním vydání deníku, vyvolal mezi kritiky prezidenta Zemana vřavu. Nejhlasitěji se ozval na serveru Forum24.cz Jan Jandourek: „Pokud jsou informace Deníku N od jejich zdrojů pravdivé, je celá věc ještě skandálnější, protože na čínský dopis nejen úřad prezidenta správně nereagoval, ale dokonce si ho sám objednal. Využil by cizí mocnost k nátlaku na ústavního činitele vlastní země,“ rozčiloval se někdejší kolega Tomáše Halíka v kostele svatého Salvátora.

Prezident Zeman podle něj o něčem takovém musel vědět. „Pak samozřejmě nesmí ve funkci pokračovat a musí okamžitě odejít. Pokud by něco takového prošlo, nemá už smysl o Česku mluvit jako o demokracii,“ vyzval k odvolání prezidenta. Teď už je to totiž podle Jandourka „prostě buď, anebo“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…