Zeman vzpomínal: Revoluci v roce 1989 vyvolala falešná zpráva o smrti studenta Šmída

15.11.2014 16:16

Revoluci v roce 1989 vyvolala nepravdivá zpráva o smrti studenta Martina Šmída, ne zákrok Sboru národní bezpečnosti na Národní třídě, řekl prezident Miloš Zeman při dnešní debatě se svým předchůdcem ve funkci Václavem Klausem. Zákrok tehdejší policie nebyl podle Zemana "nestandardním masakrem" a byla to jedna z mnoha tehdejších demonstrací. Oba politici však věnovali většinu času ekonomickým tématům. Jako například euru, kuponové privitazici nebo oslabování koruny Českou národní bankou.

Zeman vzpomínal: Revoluci v roce 1989 vyvolala falešná zpráva o smrti studenta Šmída
Foto: Hans Štembera
Popisek: Konference 25 let kapitalismu v ČR v paláci Žofín. Vystoupili i Miloš Zeman a Václav Klaus

Miloš Zeman s Václavem Klausem debatovali v pražském paláci Žofín při příležitosti 25. výročí od listopadových událostí roku 1989. Mluvili především o ekonomických tématech, která se týkala rozhodnutí vlád, kterým v minulosti jako premiéři předsedali, i o budoucnosti zavedení eura. Debata se sice nesla v přátelském duchu, ale oba aktéři si neodpustili mnoho vzájemných lehkých rýpnutí.

Klaus se se Zemanem shodli, že polistopadová transformace ekonomiky a společnosti byla úspěšná. Klaus zdůraznil, že i když debatují o ekonomických otázkách, šlo jim vždy prý hlavně o svobodu.

Zeman na otázku z publika také zavzpomínal na 17. listopad 1989. Lidé, kteří na tehdejší demonstraci nebyli, podle něj na ni vzpomínají jako na "krvavou řež". "Prosím vás, každý, kdo někdy chodil na protistátní demonstrace, ví, že ho občas majzli obuškem. A to ještě ti dědci z lidových milicí, když dostali povel 'obušky k nasazení připravit', tak si je dali takhle na prsa a rozběhli se a my jsme jim utekli," řekl Zeman. "Přátelé, nebyla to žádná krvavá řež, nebyl to žádný nestandardní masakr, byla to jedna z 'x' demonstrací," dodal. Skutečnou revoluci podle něj nastartovala až nepravdivá zpráva o smrti studenta Šmída, která v lidech vyvolala pozdvižení, protože přišla právě na výročí 17. listopadu 1939.

  • Reportáž ParlamentníchListů.cz z konference ČTĚTE ZDE
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…