Zeman začal mrazivým přirovnáním o uprchlících. Pak překvapil tím, že slíbil pomoc skoro ze svého. A uzemnil příznivce jedné historické osobnosti

31.08.2015 12:53

K aktuální situaci doma i ve světě se dnes na své tiskové konferenci vyjádřil prezident České republiky Miloš Zeman. Již dopředu avizoval, že odpoví na všechny otázky, které mu novináři položí.

Zeman začal mrazivým přirovnáním o uprchlících. Pak překvapil tím, že slíbil pomoc skoro ze svého. A uzemnil příznivce jedné historické osobnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Uprchlická krize, Fond ohrožených dětí, cesta do Číny a připomínka srpnových výročí – to jsou témata, která hlava státu avizovala jako své hlavní.

„Domnívám se, že se podobáme turistovi v Thajsku, který si chce vyfotit vlnu a netuší, že bude jeho poslední,“ zahájil téma uprchlické krize. Sám prezident se domnívá, že uprchlická vlna bude čím dál větší, byť s oscilací v zimních měsících. Hovořil o zhroucených státech i nelegálních migrantech, kteří nezákonně překračují hranice a následně pozvou své příbuzné a známé. „Přál bych si, aby Evropská unie zpevnila své hranice, ale kromě platonických výzev k témuž nevidím žádnou reálnou akci,“ zkonstatoval. Dle něj by se Česká republika měla o hranice postarat sama, nelegální migranty by měla uprchlíky vykazovat i za pomoci armády.

Zeman následně zkonstatoval, že výzva vědců míří mimo terč, neboť český národ není xenofobní. Snažil se to potvrdit tvrzením, že u nás žije půl milionu cizinců a všichni se dokázali asimilovat. Zároveň uvedl, že u nás neexistují žádné extremistické strany jako Jobbik v Maďarsku či Národní fronta ve Francii. „Poslední takovouto stranou u nás byli Sládkovi republikáni, kteří díkybohu vyhynuli,“ řekl. Zároveň vyzval signatáře k tomu, aby si každý domů vzal jednoho uprchlíka a nebyli tak pouze exhibiconisty. Nebezpečné je dle něj hlavně nálepkování těch, kteří se uprchlíků bojí, jako xenofobů a rasistů.

„Až se vrátím z Číny, rád bych s paní ministryní Marksovou projednal novelu o ochraně práv dětí,“ sdělil k druhému tématu Zeman. „Rozhodl jsem se navrhnout správní radě prezidentského fondu, aby přesměrovala výdaje tohoto fondu na Fond ohrožených dětí, tedy Klokánkům, a předpokládám, že z prezidentského fondu dostanou Klokánci tuto finanční injekci,“ řekl s výzvou donátorům a sponzorům, aby učinili totéž. 

Tiskovou konferenci odlehčil, a to před tématem o Číně. „Jsem ve výhodě. Mám tu mokrý ručník, kterým si mohu otřít pot,“ řekl k dnešnímu vedru.

Do Číny hlava státu odjede podle svých slov uctít památku 17 milionů padlých za druhé světové války. Zároveň se však případně chystá podepsat i smlouvy pro výhodné investice.

„Napadlo mě srovnat osud tehdejších českých vůdců s osudem Emila Háchy. Tomu Hitler vyhrožoval okupací území a Göring bombardováním Prahy. Naši reformní vůdci, kteří byli v Moskvě, byli v jiné situaci, neboť Československo již bylo okupováno a Praha nemohla být bombardována. O to méně bylo ospravedlnitelné jejich jednání. Tito lidé se mohli rozhodnout mezi ztrátou cti a ztrátou funkce. Přišli o čest a své funkce, s výjimkou Gustáva Husáka, také ztratili. Není tedy vhodné je heroizovat, zvláště když uvážíme, že Alexander Dubček podepsal usnesení, na jehož základě armáda střílela při prvním výročí, v roce 1969, do českých občanů. Pouze národ, který si nevytváří iluze o svých dějinách, si může vytvářet svou budoucnost,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…