Zeman zahájí schůzky s kandidáty do vlády, první za ním jde Babiš

22.01.2014 6:31

Prezident Miloš Zeman dnes zahájí rozhovory s kandidáty na členy budoucí vlády. První za ním na Pražský hrad v poledne půjde předseda hnutí ANO, majitel Agrofertu Andrej Babiš, který by se měl v koaličním kabinetu s KDU-ČSL a ČSSD stát ministrem financí.

Zeman zahájí schůzky s kandidáty do vlády, první za ním jde Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Postupně se dnes prezident vždy asi na hodinu sejde ještě s předsedou KDU-ČSL Pavlem Bělobrádkem, jehož premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navrhl na ministra bez portfeje pro vědu a inovace a sociálnědemokratickým kandidátem do čela Ministerstva vnitra Milanem Chovancem. Po něm Zeman přijme Martina Stropnického z hnutí ANO, který má být ministrem obrany, pak na Hrad zamíří kandidát na ministra zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL, sociální demokrat Svatopluk Němeček, který se má stát ministrem zdravotnictví, a pro dnešek jako poslední Antonín Prachař, pravděpodobný budoucí ministr dopravy. V příštích dnech budou na řadě další kandidáti na ministry.

Zeman již dříve uvedl, že k některým má výhrady a že jmenování lidí, které mu navrhne premiér, nepovažuje za automatické. Současně dal ale najevo, že kabinet jmenuje do konce ledna. Sobotka řekl, že nemá informace o tom, že by prezident některého kandidáta nejmenoval.

Služební zákon projedná sněmovna

Babišovo jmenování prezident podmínil přijetím služebního zákona v prvním sněmovním čtení. Babiš by kvůli údajné spolupráci s StB mohl mít problém se získáním lustračního osvědčení. Hlava státu po něm osvědčení nebude žádat, pokud bude zákon propuštěn do dalších fází legislativního procesu. Sněmovna má první čtení této normy v programu schůze, která v úterý začala, ke služebnímu zákonu se poslanci zatím nedostali.

Zemanovy výtky dříve mířily například na kandidáta na ministra vnitra Milana Chovance - prezident má pochybnosti o jeho studiu na plzeňských právech. O Martinu Stropnickém si zase myslí, že není pro funkci ministra obrany dostatečně odborně na výši.

Zemi zatím stále spravuje vláda Jiřího Rusnoka, kterou Zeman jmenoval loni v červenci. Sněmovna jí pak v srpnu odepřela vyslovení důvěry a kabinet následně v souladu s Ústavou podal demisi. V ní tedy úřaduje po velkou většinu doby svého mandátu, který se nyní chýlí ke konci. Zatím sice prezident jmenoval jen premiéra, jímž je Sobotka, ale až jmenuje i Sobotkův vládní tým, Rusnokův kabinet definitivně skončí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…