Zeman zamíří poprvé coby hlava státu do Rakouska

20.04.2013 7:49

Prezident Miloš Zeman bude příští týden na dvoudenní návštěvě Rakouska. Ve Vídni se setká se svým protějškem Heinzem Fischerem, předsedkyní Národní rady a vídeňským starostou Michaelem Häuplem. V plánu má také setkání s předsedou Rakouské hospodářské komory Christophem Leitlem.

Zeman zamíří poprvé coby hlava státu do Rakouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Do rakouské metropole odcestuje Zeman v úterý 23. dubna, vrátí se o den později, sdělil ČTK Hrad. V Rakousku bude Zeman v roli hlavy státu poprvé. V minulosti ho ale navštívil několikrát jako premiér nebo jako předseda sněmovny. Čeští a rakouští prezidenti se setkávají často. Fischer byl na oficiální návštěvě Prahy v roce 2009, Zemanův předchůdce Klaus byl v Rakousku pracovně naposled loni. Například v roce 2011 Klaus v Linci prohlásil, že česko-rakouské vztahy už jsou lepší než česko-slovenské.

V minulosti je však velmi zatěžovalo téma Jaderné elektrárny Temelín a sudetoněmecké téma. Zeman byl ještě coby premiér aktérem nejvzrušenějších česko-rakouských debat kolem Temelína i poválečných témat. Rakousko totiž využívání jádra odmítá, vyjadřovalo obavy o bezpečnost Temelína. Zeman zase proslul nelibým výroky na adresu sudetských Němců.

Pátá kolona Adolfa Hitlera

Co se týká Temelína, Zeman se kvůli rakouským obavám roce 2000 sešel s tehdejším kancléřem Wolfgangem Schüsselem v klášteře v Melku asi 80 kilometrů západně od Vídně, kde uzavřeli dohodu o řešení sporných otázek. Vzniklá komise pak ukončila činnost ukončila činnost v roce 2008.

Rakouská agentura APA po zvolení Zemana novou hlavou státu napsala, že Zeman je v Rakousku považován za politika proslulého citáty a bonmoty, který svými prohlášeními vyvolával v zahraničí konflikty. Připomněla například, že Zeman se v roce 2002 postaral o poprask ve Vídni, když během interview řekl, že čím dříve se Rakousko "zbaví Jörga Haidera a jeho postfašistické strany, tím lépe". Krátce poté označil sudetské Němce za "pátou kolonu Adolfa Hitlera".

Některá rakouská média v minulých letech psala o tom, že Zeman jako premiér proslul hlavně nadávkami na sudetské Němce a neústupností ve věci Jaderné elektrárny v Temelíně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…