Zeman zase nepozval rektory na Hrad. Je to nedůstojné, říká ČKR

16.10.2015 15:16

Prezident Miloš Zeman znovu nepozval na oslavy 28. října na Hradě rektory Masarykovy a Jihočeské univerzity Mikuláše Beka a Libora Grubhoffera. Hlava státu se tak zachovala stejně jako v posledních dvou letech. Česká konference rektorů (ČKR) dnes v prohlášení uvedla, že s tímto postupem zásadně nesouhlasí a považuje ho v souvislosti se státním svátkem za zcela nedůstojný. K bojkotu této akce ze strany rektorů ale ČKR nevyzývá.

Zeman zase nepozval rektory na Hrad. Je to nedůstojné, říká ČKR
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou Zemanovou

Třetí rok se opakuje stejný příběh. Pozvánka na Hrad znovu nedorazila k rektorům, kteří měli s prezidentem v minulosti spory. Bek nenechal Zemana vystoupit ve škole z obavy před volební agitací a Grubhoffer se zastal Martina C. Putny, kterého Zeman odmítal jmenovat profesorem.

O tom, že se postoj hlavy státu zřejmě nezmění, svědčilo už letní předávání jmenovacího dekretu znovuzvolenému rektorovi Masarykovy univerzity ministryní školství Kateřinou Valachovou (ČSSD). Tradičně předává jmenovací dekrety rektorům Zeman na Hradě.

Bek s pozvánkou na 28. října ani nepočítal. "Mně to nepřekvapilo. Naopak kdybych to pozvání dostal, tak by to hodně překvapilo všechny mé známé, kteří by si mysleli, že jsem musel udělat něco strašného," řekl dnes ČTK. V době státního svátku bude na pracovní cestě s univerzitní delegací v Izraeli. Státní svátek se chystá oslavit na tamní české ambasádě.

Česká konference rektorů v souvislosti v nepozváním vrcholných představitelů dvou univerzit připomněla, že na shromáždění k výročí založení Československé republiky bývali tradičně zvány české veřejné a státní vysoké školy reprezentované svými rektory. "Tato tradice byla v uplynulých dvou letech porušena a vše nasvědčuje tomu, že se tento neblahý precedens bude letos znovu opakovat," uvedli rektoři.

Univerzity bývaly podle nich plošně zastoupeny jako centra vzdělání, poznání a tvůrčí činnosti, která mají klíčovou úlohu v rozvoji celé společnosti. Na Zemanově postoji nic nezměnila ani stanoviska řady lidí a institucí, že okruh zvaných osob na toto oficiální, vysoce reprezentativní shromáždění nemůže být ovlivňován případnými neshodami.

Když prezident tyto dva rektory nepozval loni, nechal se slyšet, že tím hájí prestiž hlavy státu a všech budoucích prezidentů. Potvrdil tehdy, že jde o odvetu za předchozí spory.

Loni řada rektorů na Hrad nepřišla. Z účasti se ale většinou omluvili kvůli jiným povinnostem, nikoliv na protest kvůli selekci zvaných. Hned pět rektorů například slavilo státní svátek na českém velvyslanectví v Dillí během pracovní cesty po Indii.

S případnou neúčastí pozvaných rektorů nesouhlasí právník a odborník na ústavní právo Václav Pavlíček. "Myslím, že to je čest pro každého pozvaného," řekl ČTK. "Mohu se s hlavou státu neshodnout, ale s tím se nemůže změnit můj vztah k symbolu novodobé české státnosti," dodal profesor, který byl několikrát na oslavy státního svátku 28. října na Hrad pozván.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…