Zeman zasel vítr, tak sklízí bouři. Lidovecký místopředseda promluvil o házení vajíček i dodávání zbraní na Ukrajinu

20.11.2014 21:44

Místopředseda poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) zavítal jako host do čtvrtečního Hyde Parku České televize. Rozebíral mimo jiné i otázku navýšení poslaneckých platů, a to o více než osm tisíc korun. V případě, že poslanci zasedají i ve výborech či ve vedení sněmovny, přijdou si ještě na mnohem víc. Došlo i na protesty proti prezidentovi Miloši Zemanovi. Vzpomněl i na Pussy Riot.

Zeman zasel vítr, tak sklízí bouři. Lidovecký místopředseda promluvil o házení vajíček i dodávání zbraní na Ukrajinu
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku

„To nasazení je mnohem větší, než kdybych chodil někam do práce na osm hodin. Ta práce znamená 12 až čtrnáct hodin denně, v nichž mám i pracovní obědy. A mám za sebou i konkrétní výsledky. Věnoval jsem se např. kurzarbeitu," prozradil hned v úvodu Bartošek, který také uvedl, že v neděli večer odjíždí od rodiny, tím jeho pracovní týden začíná a končí až v pátek večer, kdy se k rodině vrací.

Když máš málo, hledej práci jinde

K tomu všemu je ovšem třeba dodat, že státním zaměstnancům se budou platy navyšovat o 3,5 procenta, zatímco poslancům o procent čtrnáct. Kdyby bylo prý jen na Bartoškovi, tak by platy nezvedal, ale mnozí poslanci prý dělají leccos pro to, aby se jim platy skokově zvedly až o čtvrtinu. K tomu by došlo, kdyby poslanci nedělali nic.

Lidovci prý nepodporují myšlenku, že se budou platy poslanců zvedat o oněch 14 procent, ale pokud se ve sněmovně nenajde skromnější návrh, lidovci to prý rozeberou v poslaneckém klubu. V obecné rovině pak poradil těm lidem, kteří nejsou spokojeni se svou současnou výší mzdy. Protože zde máme volný pracovní trh, může každý člověk zkoušet hledat práci jinde.

Z Bartoškových úst také zaznělo, že poslanci sice pobírají také náhrady k platu, ale ty si nenechávají, vyčerpají je na cesty za voliči, za poslaneckou kancelář a podobně. Poslanci dostávají peníze navíc i za práci ve výborech a podvýborech, ale Bartošek v této souvislosti zdůraznil že ani toto nebyl nápad lidovců.

K dokreslení celé situace je třeba připomenout i případ z nedávné doby, kdy do sněmovny dorazilo tak málo zákonodárců, že schůze musela být ukončena. Poslanci se zkrátka chtěli ve své většině věnovat něčemu jinému než poslancování. Podle hosta pořadu to rozhodně není správně a je na místě hledat cesty ke změnám.  Zeštíhlovat sněmovnu by ale podle jeho mínění nebylo nejlepší. Např. proto, že by ve sněmovně zaznělo méně názorů, zasedalo méně odborníků a z hlediska reprezentace by parlament tolik neodpovídal vůli voličů.

Kdo seje vítr, sklízí bouři  

Bartošek je také místopředsedou KDU-ČSL, jeden z diváků od něj chtěl slyšet, jak se dívá na kauzu Pussy Riot: „Jak by se vám líbilo, kdyby podobná vystoupení jako od oné skupiny probíhala např. ve sv. Vítu na Pražském hradě?“

„To, co se odehrálo v pravoslavném chrámu, považuji za velice špatné," začal svou odpověď Bartošek. Na druhé straně měl ten protest reálný základ, neboť se snažil radikálně upozornit na problémy v Rusku. A pokud už kritizoval Pussy Riot, jedním dechem také vyčetl prezidentovi, že do rádia mluvil sprostě, to se prostě nedělá.

„Kdo seje vítr, sklízí bouři," poznamenal mimo jiné na adresu hlavy státu. Narážel tím na protesty proti Miloši Zemanovi. Vajíčka prý rozhodně neměla být použita, ale v zásadě má pochopení pro naštvání lidí, kteří Zemanovi vystavovali červenou kartu. Relativizoval totiž 17. listopad 1989, neslušně mluvil do rádia, není přesně jasné, čeho dosáhl v Číně a ještě se odtud vracel miliardářovým letadlem.

„Pro mě zůstává otázka, co je za tím, proč se prezident takto chová," zdůraznil Bartošek. Otázkou podle něj je, zda se prezident těmito viditelnějšími kroky nesnaží zakrýt kroky méně viditelné, ale důležitější. Ty by se mohly týkat právě návštěvy Číny. „Já sám za sebe říkám, že žádné pořádné informace o prezidentově návštěvě Číny nemám," prozradil.

„Jestliže potom řešíte s dětmi, které chodí do školy, že některá sprostá slova jsou v pořádku, protože je používá i pan prezident, tak je to špatně," rozohnil se dál Bartošek. Politici by podle jeho názoru měli inspirovat i další občany. Pokud zastávají významné ústavní funkce, měli by občany spíše inspirovat.

Ukrajina a Islámský stát

V pořadu došlo také na téma Ukrajina. „Nikdo by na Ukrajinu neměl dodávat zbraně, protože tím, že dodáváte zbraně, tak jen podporujete válku," zdůraznil Bartošek. V této souvislosti připomněl informace spojenců z NATO, které ukazují, že separatisté z Ukrajiny se těší podpoře z Ruska.

Pár slov padlo i na adresu Islámského státu. Bartošek připomněl, že křesťané jsou mohutně pronásledováni všude tam, kde vládne Islámský stát. Lidovci prý proto vyvíjejí aktivitu vedoucí k přijetí uprchlíků z postiženého regionu. Pomoct bychom měli především dětem, míní Bartošek.

V závěru pořadu pak Bartošek odpovídal na otázku spojenou s církevními restitucemi. Lidovci mají prý na srdci spravedlnost a spravedlivé je, aby se církvím vrátilo to, co bylo ukradeno. Navíc také připomněl, že odstartování tohoto vyrovnání započalo odluku církve od státu. A kdyby se k tomuto vyrovnání přikročilo dříve, mohli jsme prý dnes být mnohem dál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…