Zeman zavřel americkému velvyslanci dveře na Hrad a toto se strhlo

06.04.2015 7:39

Americký velvyslanec v České republice Andrew Schapiro zareagoval na výroky, které na jeho adresu pronesl prezident Zeman v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Vyslovil lítost nad tím, že se jeho vyjádření stran prezidentovy květnové cesty do Moskvy Zemana dotklo. Uvedl ale, že od muže, který tvrdí, že má rád přímočaré jednání, by spíše čekal ocenění takové upřímnosti. A dodal, že jeho dveře zůstanou prezidentovi otevřené.

Zeman zavřel americkému velvyslanci dveře na Hrad a toto se strhlo
Foto: Archiv
Popisek: Andrew Schapiro

Roztržku mezi českým prezidentem Milošem Zemanem a americkým velvyslancem Andrew Schapirem odstartoval velvyslancův komentář k prezidentově květnové cestě do Moskvy na oslavy 70. výročí konce druhé světové války. Schapiro pro Českou televizi uvedl, že bude poněkud prekérní, když na tribuně Rudého náměstí usedne Miloš Zeman jako jediný reprezentant zemí Evropské unie.

Prezident zareagoval na Schapirovu kritiku ve velikonočním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, kde zdůraznil, že si nenechá mluvit do plánů svých zahraničních cest žádným velvyslancem. A dodal, že po tomto prohlášení má Schapiro dveře na Hrad zavřené.

Schapiro z USA, kde tráví Velikonoce, vzkázal, že je mu líto, že se prezidenta jeho vyjádření dotklo. Znovu zopakoval, že rozhodně není na něm, aby české hlavě státu říkal, kam má či nemá jezdit. Na svém dřívějším vyjádření ale dále trvá.

„Rozumím tomu, že chce vzdát hold obětem druhé světové války. Nicméně si myslím, že by bylo nešťastné, kdyby se prezident Zeman zřejmě jako jediná hlava státu z EU zúčastnil vojenské přehlídky v době, kdy ruská vojska v rozporu s mezinárodním právem destabilizují sousední zemi,“ uvedl Schapiro s tím, že je mu líto, že se prezidenta Zemana jeho vyjádření dotklo. „Očekával bych, že jakožto někdo, kdo tvrdí, že si váží přímočarého jednání, prezident ocení mou upřímnost,“ podotkl americký velvyslanec.

Schapiro zdůraznil, že jeho dveře zůstanou prezidentovi otevřené. „Cením si dobrých pracovních vztahů s kýmkoli a chci, aby věděl, že mé dveře mu zůstanou otevřené. A českému národu bych rád vzkázal, že vláda USA i Američané si váží našich partnerských a spojeneckých vztahů více než kdy jindy,“ uzavřel velvyslanec.

Zemana v zahraničí neberou jako normální hlavu státu

Roztržku mezi českým prezidentem Milošem Zemanem a americkým velvyslancem Andrew Schapirem pro Lidové noviny okomentoval bývalý ministr zahraničí a Zemanův sok v prezidentské volbě Karel Schwarzenberg (TOP 09). Uvedl, že kritika prezidenta Zemana byla oprávněná. „Když se někdo v jeho postavení odchyluje od politiky, kterou vyznává většina nebo v podstatě všechny evropské státy, tak se nesmí divit, že ho pak budou kritizovat,“ myslí si Schwarzenberg s tím, že jsou vhodnější způsoby, jak oslavit výročí konce druhé světové války, než být při parádě ruské armády, která toho času vede válku s Ukrajinou.

Zemanovo vyjádření nám podle jeho soudu nepřinese z hlediska zahraniční politiky nic dobrého. „Ovšem pan prezident v té době, co úřaduje, už má jistou pověst, takže ho v zahraničí už neberou tak vážně jako normální hlavu státu,“ tvrdí bývalý ministr zahraničí.

Zeman v zahraničním tisku

O rozepři mezi českým prezidentem a americkým velvyslancem informovala řada zahraničních médií. Americký list The Wall Street Journal dle ČTK poukazuje na zvětšující se propast mezi „hlavou malého státu Evropské unie“ na straně jedné a politiky, spojenci a veřejností v jeho vlastní zemi na straně druhé.

Německý deník Der Spiegel naznačuje, že Zemanovy cestovní plány poškodily vztahy mezi Českou republikou a USA a server britské televizní stanice BBC na pozadí prezidentova záměru zúčastnit se vzpomínkové akce v Moskvě u příležitosti konce druhé světové války podtrhuje Zemanův „vstřícný“ postoj k Rusku. "Několik světových vůdců ceremonii bojkotuje kvůli ruské roli v konfliktu na Ukrajině. Zeman je považován za člověka, který má, pokud jde o toto téma, větší pochopení pro Rusko," uvádí BBC.

Ruská tisková agentura TASS napsala, že si Zeman za své postoje k Rusku vysloužil kritiku, a to jak od premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), tak podle TASS od hlavního pravicového opozičního předáka Miroslava Kalouska (TOP 09). Zatím poslední vlnu kritiky prý vyvolal Zemanův záměr cestovat do Moskvy k uctění památky padlých osvoboditelů České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Štěchová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…