Zeman zavtipkoval o teroristech a odletěl do Jordánska. Čtěte, co se dělo poté

09.02.2015 20:12

Prezident Miloš Zeman zahájil svou státní návštěvu Jordánska, která bude v druhé polovině týdne pokračovat ve Spojených arabských emirátech. Prezident již při odletu z vojenského letiště Kbely v dobré náladě vtipkoval o případných nenadálých událostech během letu a o několik hodin později již absolvoval tradiční vítací ceremoniál v jordánském Ammánu.

Zeman zavtipkoval o teroristech a odletěl do Jordánska. Čtěte, co se dělo poté
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Prezident Miloš Zeman na palubě letadla při cestě do Jordánska

Anketa

Miloš Zeman řekl, že je ochoten v případě pádu vlády jmenovat vládu Andreje Babiše, ve které by klidně mohly být zastoupeny i ODS a TOP 09. Předčasné volby by nepreferoval. Co vy na to?

hlasovalo: 24884 lidí

Prezident republiky Miloš Zeman je tento týden na oficiální návštěvě Jordánského hašimovského království a Spojených rabských emirátů. "Jordánsko je jeden ze stabilních států na Blízkém východě a já jeho vládě určitě vyjádřím podporu," řekl Zeman ještě před odletem. Mimo jiné se prezident chystá udělit jordánskému králi Abdaláhu II. Řád Bílého lva. Šéf protokolu Jindřich Forejt ještě před odletem prozradil, že to je poprvé za 25 let, co tento řád dostane někdo z arabského či islámského světa.

Přímo na palubě prezidentského speciálu pak před odletem z Prahy prezident vtipkoval: "Kdyby nás sestřelili teroristé, tak se loučím."

Návštěva prezidenta Zemana v Jordánsku má i velký symbolický význam. Zeman již dříve odmítl názor ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, že by si arabské země měly problém s islamisty vyřešit samy. Odmítl však, že by se s ministrem zahraničí zásadně názorově rozcházeli. "Luboš Zaorálek chce také bojovat s terorismem, jen se liší naše prostředky. On je umírněnější a dle mého názoru naivně doufá, že se s tím arabské země vypořádají samy," řekl prezident.

Jordánsko je spojenec

Jordánské hašimovské království je spojencem Západu v regionu. Dříve se orientovalo na Velkou Británii, na níž získalo nezávislost po druhé světové válce, a nyní se orientuje na USA. Jistým výkyvem v zahraničních vztazích bylo, že Jordánsko podporovalo režim iráckého prezidenta Saddáma Husajna. V roce 1994 Jordánsko ale podepsalo mírové smlouvy s Izraelem.

Sunnitské Jordánsko je jedním z klíčových spojenců Západu v boji proti terorismu. Jordánské letectvo útočí na pozice takzvaného Islámského státu. V průběhu náletů se nad územím islamistů musel katapultovat pilot Maáz Kasásba, kterého Islámský stát zajal a upálil.

 Hášimovská vládnoucí dynastie jsou přímí potomci zakladatele islámu proroka Mohameda. Jordánsko mělo k červenci 2009 6,27 milionu obyvatel. Státním náboženstvím je islám, ke kterému se hlásí asi 92–96 procent obyvatel, zbytek populace představují křesťané (1-3 procenta) a několik tisícovek Drúzů. Jordánsko je konstituční monarchií a má dvoukomorový parlament. Ústava garantuje svobodu vyznání. Státními svátky jsou kromě muslimských i některé křesťanské svátky. V Jordánsku žije velký počet Palestinců. Žijí zde i Čerkesové a Čečenci, kteří se sem přestěhovali v rámci Osmanské říše na konci 19. století z Kavkazu. Páteř ekonomiky tvoří služby.  

To vše bude moci během státní návštěvy, která potrvá od pondělka do středy, ověřit i sám prezident Zeman. Na programu má kromě setkání s tamním panovníkem rovněž účast na podnikatelském semináři nebo setkání s lékařskou misí v Jordánsku.

Na Mezinárodním letišti královny Alie v Ammánu prezident přistál podle plánu po devatenácté hodině středoevropského času. Na letišti proběhlo tradiční uvítání prezidentské delegace zástupci Jordánského království s nastoupenou vojenskou jednotkou beduínské čestné stráže. Mezi vojáky, kteří prezidenta uvítali, byla i žena. 

V hlavním městě Ammán vlají české i jordánské vlajky. Nápisy na cedulích na silnici jsou arabsky i anglicky stejně tak jako i na mmnoha obchodech. Vidět byla i prodejna Mac Donaldu.

Také byznys

Cesta se netýká jenom boje proti terorismu, ale i byznysu a otevírání nových příležitostí pro české podnikatele. „Obě země (tedy Jordánsko a Spojené arabské emiráty – pozn. redakce) jsou našimi nejbližšími partnery na Blízkém východě a obě nabízejí mnoho možností pro zintenzivnění oboustranné spolupráce. Jordánsko bylo a je po desetiletí majákem stability v jinak nepokojném regionu. Tudíž znamená dlouhodobé bezpečné místo pro setkávání pro obchodníky investory z celého Blízkého východu. Mimo jiné Jordánsko je vstupem pro další sousední státy pro české podnikatele. Český export do Jordánska má dlouhodobou stoupající tendenci, jakkoli možnosti hospodářské kooperace nejsou zdaleka vyčerpány,“ uvedl prezident Miloš Zeman v informační brožuře týkající se české podnikatelské mise do Jordánska a emirátů. Mise se účastní zástupci přes tří desítek firem a institucí.

Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka snaha zvýšit kooperaci s Jordánskem a emiráty koresponduje se snahou diverzifikovat náš obchod mimo EU. Ačkoli vzájemný obchod vzrůstá, potenciál nebyl ještě plně objeven. Naše firmy mohou nabídnout zkušenosti ve strojírenství, dopravní infrastruktuře, technologiích na ochranu životního prostředí, oblastech nanotechnologie, informační a komunikační technologie, zdravotnictví a zbrojního průmyslu.

„Oceňujeme, že obě země jsou stabilními se stabilním hospodářstvím. Náš zájem není v žádném případě zaměřen pouze na export, ale chceme položit silné základy pro dlouho trvající pouta vzájemné prospěšnosti,“ uvedl  


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…