Zeman zavzpomínal na svůj „vášnivý polibek" s Drábovou. Pak upřesnil, jak to bude s Janukovyčem

19.02.2014 17:17

Prezident Miloš Zeman zakončil návštěvu Jihočeského kraje. Ve středu navštívil potravinářskou společnost Madeta i jadernou elektrárnu Temelín. Na závěrečné tiskové konferenci se vyjádřil také k návštěvě ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče.

Zeman zavzpomínal na svůj „vášnivý polibek" s Drábovou. Pak upřesnil, jak to bude s Janukovyčem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman byl hostem pořadu Hyde Park. Vysílalo se přímým přenosem z Pražského hradu

Podle Zemana se návštěva Jihočeského kraje nesla v příjemné atmosféře a „byla neuvěřitelně přátelská“.

Do tendru na dostavbu Temelína by se znovu měla zapojit Areva

„Navštívil jsem po několikáté jadernou elektrárnu Temelín. Setkal jsem se s Danou Drábovou. Snad si vzpomínáte na náš vášnivý polibek při otevření prvního bloku,“ připomněl s žertem Miloš Zeman.

V souvislosti s Temelínem řekl, že by se do tendru o dostavbu jaderné elektrárny měla znovu zapojit francouzská společnost Areva. Tři soutěžící strany by podle Zemana mohly snížit výslednou cenu tendru.

Zeman na tiskové konferenci také mluvil o symbolickém vztyčení prezidentské vlajky v Sezimově Ústí ve vile Edvarda Beneše. „Ta vlajka tam byla vztyčena naposledy v roce 1948. V květnu tohoto roku uplyne 140 let od narození Edvarda Beneše,“ uvedl Zeman. Vlajka prezidenta byla tedy na několik minut stažena z Pražského hradu.

K pozvání Janukovyče došlo v době, kdy se Ukrajina chystala připojit k EU a kdy nebyly demonstrace

Poté už Zeman mluvil o situaci na Ukrajině. Připomněl, že pozvání prezidenta Viktora Janukovyče bylo učiněno v době, kdy Ukrajina deklarovala úmysl podepsat asociační dohodu o přistoupení k Evropské unii.

„Nebylo pochyb o tom, že k tomu dojde. Bylo připraveno v době, kdy se v Kyjevě žádné demonstrace neodehrávaly,“ uvedl Zeman.

Nelze pozvat na návštěvu člověka, kde na ulicích jeho města umírají lidé

Nyní se ale situace změnila. „Vyjádřil jsem několikrát názor, že řešením situace na Ukrajině mohou být pouze předčasné volby. A to jak prezidentské, tak parlamentní,“ míní Zeman.

„Bude-li situace na Ukrajině dále eskalovat a nedojde k nějakému smírnému řešení, pak nelze pozvat na návštěvu člověka, kde na ulicích jeho města umírají nejen obyčejní lidé, ale i policisté. Je úkolem každého politika, aby zajistil elementární klid ve své zemi,“ prohlásil prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…