Zeman ze středu Asie: Dostal jsem bednu koňského masa. Už vím, komu ji dám. A pane Sobotko...

27.11.2014 7:51

Státní návštěva prezidenta Miloše Zemana v Kazachstánu a Tádžikistánu se již pomalu chýlí ke konci. V hlavním městě druhé jmenované bývalé svazové republiky ve čtvrtek návštěvu zakončí pokloněním u památníku Ismoila Sómóního a obědem s předsedou dolní komory tamního parlamentu.

Zeman ze středu Asie: Dostal jsem bednu koňského masa. Už vím, komu ji dám. A pane Sobotko...
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman s prezidentem Tádžikistánu Emomali Rachmonem

Prezident se před novináři vyjádřil k rozhodnutí Rady Českého rozhlasu, která označila jeho vulgární výroky v pořadu Hovory z Lán za nepřijatelné a moderátorům pro příště doporučila, aby v takovém případě i v přímém přenosu hostovi odebírali slovo, byť by se jednalo i hlavu státu. Prezident ujistil, že svých výroků do éteru rozhodně nelituje.

„Znovu opakuji, že šlo o překlad sprostého názvu jedné ruské skupiny. A kdo přeloží sprosté slovo, není sám sprostý. Totéž se týkalo i výroků Karla Schwarzenberga. Čili mě se toto rozhodnutí rozhlasové rady bezprostředně netýká,“ uvedl prezident k výtkám. Pak dodal, že podle jeho informací mají redaktoři z Českého rozhlasu zájem v Hovorech pokračovat v původním formátu.

Další odpovědi hlavy státu se týkaly daru, který obdržel v Kazachstánu od prezidenta Nazarbajeva. Jednalo se o „jedlý“ dar v podobě bedny jablek a bedny koňského masa. „Jablka postupně rozdávám, několik jste obdrželi i vy,“ obrátil se prezident na skupinu českých novinářů, kterým ovoce jako projev svého kladného vztahu k žurnalistické obci nabízel již v Astaně.

Jiný osud podle něj bude mít masitá část daru. „Vzhledem k tomu, že koňské maso nejím, ale můj ředitel zahraničního odboru Hynek Kmoníček koninu přímo miluje, celou bednu koňského masa dostane on,“ prozradil Zeman.

Vážněji pak odpověděl na dotaz reportéra ParlamentníchListů.cz, co považuje za největší úspěch svých zahraničních cest v roce 2014, které cestou do bývalých svazových republik končí. Podle Zemana byla vrcholem říjnová cesta do Číny. „Když sám hájím heslo, že na zahraniční politice je nejdůležitější ekonomická diplomacie, která zahrnuje nejen podporu našich exportérů, ale také získávání zahraničních investorů, tak bych za největší úspěch považoval svou cestu do Číny, vzhledem k objemu obchodů, které tam byly uzavřeny,“ uvedl.

Z dalších zahraničních cest pak považoval za významnou tu do Izraele a rovněž současnou do Kazachstánu a Tádžikistánu, kde se rovněž podařilo uzavřít významné obchodní kontrakty. Pak zmínil cesty do Srbska, Slovinska, Rumunska a též do Francie, kde se jednalo o prodloužení tamních rychlovlaků TGV až do Prahy.

„Všude byly základním tématem ekonomické otázky, které jsou bohužel píliš složité na to, aby je někteří političtí komentátoři pochopili,“ zalitoval.

Prezident se nakonec vyjádřil i ke sporu s vládou o vztah k Ukrajině, který se objevil v posledních dnech. Prezident nechce premiéru Sobotkovi nic vzkazovat přes média, po návratu do Prahy se s ním prý rád sejde a vše proberou.

Podle Zemana je možné, že mezi jeho a vládními zahraničně-politickými postoji existují rozdíly. Největší je podle něj rozdílný vztah k Izraeli.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…