Zeman zkolaboval, prý se opil, cituje časopis své zdroje. Ministr to popírá

04.11.2013 7:46

Časopis Týden přináší spekulace o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana. Na článek poutá titulní strana, na níž je portrét Zemana se strhaným výrazem ve tváři. Informace o možné mozkové mrtvici, totálním kolapsu nebo nadměrném pití alkoholu ale jasně popřel ministr zdravotnictví a šéf prezidentova lékařského konzilia Martin Holcát.

Zeman zkolaboval, prý se opil, cituje časopis své zdroje. Ministr to popírá
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman u památné Zdi nářků

Oficiální vysvětlení úrazu kolene prezidenta Miloše Zemana zní, že si v noci nerozsvítil a zakopl o shrnutý koberec, čímž si přivodil nepěkný pád. Časopis Týden má ale informace od vlastních zdrojů z prezidentova okolí, které tvrdí, že situace je mnohem vážnější. Ani sled událostí podle časopisu neodpovídá banálnímu zakopnutí. Prezident v noci z úterý na středu údajně nezakopl, ale zkolaboval. Na jeho zdravotním stavu se prý podepsala nejen cukrovka, ale také nadměrné pracovní vytížení během předvolební kampaně.

O tom, že nešlo o poranění kolene, ale kolaps z vyčerpání, má podle jednoho z ošetřujících lékařů svědčit i to, že prezident je upoután na vozík. Ten se prý při poraněních kolene nepředepisuje nikdy, protože koleno musí zůstat narovnané. I další zdroje hovořily nejdříve dokonce o mozkové mrtvici, později o nespecifikovaném kolapsu.

Jeden ze zdrojů, který si rovněž přál zachovat anonymitu, označuje za původce prezidentových aktuálních potíží alkohol. "Prezident se opil a upadl na koleno. Ochranka ho objevila až po několika hodinách s pomláceným obličejem, proto všechna ta vyšetření. Lékaři se obávali, zda prezident neutrpěl krvácení do mozku, případně otřes mozku," uvedl zdroj.

Holcát vše uvádí na pravou míru

Ministr zdravotnictví a šéf prezidentova lékařského konzilia Martin Holcát ale výše uvedené spekulace v rozhovoru pro Týden popřel. A i podle časopisu může svádění všech Zemanových problémů na pití působit poněkud lacině už s ohledem na to, že jeho spolupracovníci tvrdí, jak zásadně ho omezil.

Holcát se brání označovat Zemanovy zdravotní potíže za kolaps způsobený vyčerpáním z předvolebního období. "Uvědomte si, že pan prezident kladl věnce, stál u projevů, vítal lidi, komunikoval s nimi. To není úplně jednoduché," říká ministr. "Myslím, že to je prostá únava přiměřená věku. Nemyslím si, že by tam bylo něco patologického," dodává.

Spekulace o tom, že by prezidentovy zdravotní potíže způsobilo požívání alkoholu, šéf jeho lékařského konzilia odmítá. "To vylučuji, určitě by se to během vyšetření zjistilo," uvedl Holcát pro Týden.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…