Zeman zmrskaný z ruské ambasády. Marek Wollner vyprávěl studentům, jak to dnes poctiví novináři mají těžké

16.08.2016 15:45

REPORTÁŽ Na Letní žurnalistické škole v Havlíčkově Brodě její účastníci na téma „Jak lidé věří serverům (zpravodajským a ‚zpravodajským‘)“ diskutovali s šéfredaktorem reportážní publicistiky České televize Markem Wollnerem a novinářem a politologem Michaelem Romancovem. V debatě byla řeč o roli médií v současném světě a kritika padla i na hlavu Miloše Zemana, který „opakuje lži ruské propagandy“.

Zeman zmrskaný z ruské ambasády. Marek Wollner vyprávěl studentům, jak to dnes poctiví novináři mají těžké
Foto: archiv ČT
Popisek: Novinář a spisovatel Marek Wollner

Setkání zahájila diskuse o tzv. konspiračních webech, které podle Marka Wollnera vytvářejí nedůvěru k institucím proto, aby vzniklo politické prostředí, do něhož může třeba později vstoupit alternativní strana, jež řekne, že vše vyřeší a bude to dělat jinak a třeba i bez demokratického systému. „Tyto weby nefungují podle pravidel novinářského řemesla, z něho nové technologie paradoxně vytvořily mínus a handicap, když se poukazuje na to, že tradiční média jsou součástí establishmentu,“ vysvětlil Marek Wollner. Jiným příkladem jsou podle něj velmi oblíbené konspirační teorie a jednou z nejznámějších je přitom ta, která tvrdí, že si útoky z 11. září provedla Amerika sama. „Dnes a denně vidím, jak se ta teorie rozvíjí. Četl jsem dokonce, že útoky nezpůsobila letadla, ale že byly jen nafilmovány, že šlo o fiktivní realitu. A to přesto, že v tu dobu na Manhattanu byly tisíce lidí, kteří tu událost zachytili,“ řekl Marek Wollner. „Proto je důležité, aby lidé pochopili, že to, co je na internetu, není automaticky dobro a to, co říká mainstream, není automaticky zlo, přestože se to tak propaganda dnes snaží přepólovat,“ dodal.

Historie v pojetí ruské vlády je prý svatá, a proto o ní nelze polemizovat

Michael Romancov na Wollnera navázal, když současnou situaci popsal jako pohyb mezi pólem chaosu a na druhé straně pólem řádu, přičemž s chaosem se pojí nedůvěra a s řádem víra. „Žijeme ve společnosti, která se před šestadvaceti lety rozhodla, že bude společností otevřenou, a jakákoli otevřená společnost v sobě obsahuje prvky chaosu. Věci se mění, lidé mají různé názory a ty se v čase mění. Lidé jsou pak z toho zmateni. Věci kolem nás se mění a stalo se to součástí politického systému. Neustálá změna je tím, z čeho čerpáme sílu, protože umožňuje různým názorům, aby spolu soupeřily,“ uvedl Michael Romancov. Do tohoto systému, který je z dlouhodobého hlediska nejúspěšnější, pokud jde o míru ekonomických, právních a dalších svobod, nyní nastupují odhodlaní a dobře organizovaní a pro někoho přitažliví konkurenti. Jedním z nich je tzv. Islámský stát, druhým a podle politologa Romancova nebezpečnějším je Ruská federace. Díky nesvobodě médií je v Rusku pocit chaosu nahrazen pocitem řádu. „Ministr kultury Ruské federace Medinskij zpracoval celostátní koncepci kulturní vzdělávací politiky a ta se jmenuje Rusko – ne Evropa. Prohlásil, že ruská historie, jak ji zpracovává ruská vláda, je svatá a o svatých věcech polemizovat nelze. Tím se nastoluje řád, kdy se nekladou dotazy, nepochybuje se,“ uvedl Romancov. Největší problém podle něj je, že odpůrci západní společnosti tento názor jako buldozer vnášejí do našeho prostoru.

Alternativní média jsou jako podvodní šamani

Na otázku, jak by měla klasická média reagovat na alternativní média a jejich konspirační teorie, Marek Wollner řekl, že by zřejmě pomohla mediální výchova vedoucí k informační gramotnosti, která by lidi naučila rozlišovat, co je pravda a co je výmysl. „U hoaxů je to tak amatérské, že při troše mediální gramotnosti by se spousta lidí dokázala ubránit. Nemyslím si ale, že to je práce pro klasická média. Když totiž na tyto věci začnou reagovat, výsledkem konzumentů lživých zpráv je, že poděkují za tip na dobré zdroje. Oni mají přepólované vnímání světa, vše, co je z internetu, je dobro a vše, co z mainstreamu, je zlo a já neumím najít cestu k nim, abych jen nezpůsobil blok nebo je neinspiroval k tomu, aby si hledali to, co kritizujeme,“ řekl Marek Wollner. Situace s alternativními médii u nás je podle něj podobná tomu, když se v devadesátých letech objevila alternativní medicína a různí šamani a lidé nabyli dojmu, že klasická medicína je podvod a nejlepší je ta alternativa. Teprve po letech ale lidé pochopili, že i mezi šamany jsou podvodníci a vrátili se ke klasické medicíně.
Michael Romancov potvrdil, že obranou proti lživé propagandě je vzdělání, a přirovnal potřebu mediální gramotnosti k potřebě gramotnosti finanční, kdy bylo třeba lidi u nás vzdělat, aby neupadali do dluhových pastí. „Ve vzdělané společnosti jakýkoli alternativní názor nebo přístup, který se ukáže být manipulativním nebo vylhaným, končí. Alternativní názory potřebujeme, ale ne to, co slouží zájmům někoho jiného,“ řekl Michael Romancov.

Znevěrohodňování novinářů probíhá od devadesátých let

Ve srovnání se západními zeměmi je Česko podle Wollnera ruskou propagandou zasaženo mnohem více a je to tím, že jsou zde silné názory, podle kterých nemáme být součástí Západu, který je zkorumpovaný, zkažený, zatímco v Rusku je vše v pořádku. Rozdíl přitom je v tom, že v demokratických zemích se svobodně informuje i o problémech nejvyšších politiků, kdežto v Rusku to nelze. „Máme za sebou čtyřicet let života v totalitě a máme za sebou Moskvu, která se pokouší po letech oprašovat svůj imperiální komplex a získat to, co ztratila. Už ne jako dřív pomocí tanků, ale jakýmsi ,soft‘ způsobem znevěrohodnění demokracie a adorování ruského modelu a řádu,“ uvedl Marek Wollner. Považuje to za nebezpečný prvek, protože český svět nebyl v demokracii dost vyškolen.

Dezinformace jsou i v cizině, ale roli hraje to, jak fungují mainstreamová média. „Zatímco třeba Británie má ohromně silnou instituci v BBC, která je jedním z pilířů demokracie, je pak mnohem lépe vyzbrojena proti dezinformacím. U nás média vznikala na zelené louce a nebylo se od koho učit. Navíc přišla velice silná politická garnitura, která se od počátku netajila obrovskou nenávistí k médiím. To, co by na západě neprošlo, protože je tam novinář považován za zástupce veřejnosti, tady je denním chlebem politiků, novinář je póvl, žumpa, hnůj a podobně. Proces znevěrohodňování novinářů probíhá od devadesátých let a na to navázala současná situace s dezinformačními weby,“ popsal svůj pohled na českou mediální situaci Marek Wollner. Michael Romancov upozornil, že i v Rusku existují alternativní názory a lze hledat i jiné informace o Rusku. „I ruští novináři jsou schopni rozklíčovat tamní problémy. Bohužel těch, kteří mohou dělat svobodně, je málo. Sociální sítě ale jsou vhodným informačním kanálem. Pokud by měl někdo zájem o autentický ruský hlas, doporučuji www.tapolitika.cz, kde jsou do češtiny přeložené názory na ruskou politiku nebo propagandu,“ uvedl Michael Romancov.

Ani Zeman není bez viny

Pokud jde o ruskou propagandu u nás, Marek Wollner řekl, že ani prezident Zeman není bez viny a způsob, jakým opakuje lži ruské propagandy, je na evropské poměry nevídaný. Kritizoval také Zemanovu účast na konferenci na ostrově Rhodos, kterou pořádá jeden z ruských oligarchů Jakunin. „S tím se špatně bojuje, příznivci prezidenta jsou absolutně přecitlivělí na jakoukoli kritiku Miloše Zemana, vyčítají mi, že jsem propagandista, jako by bylo propagandou kritizovat vlastního prezidenta. Je to naopak, to je opak propagandy. Chválit prezidenta a jásat nad tím, jak je geniální, to je propaganda. Propaganda je, když se říká viróza tomu, že prezident přijde ke korunovačním klenotům zmrskaný z ruské ambasády,“ uvedl Marek Wollner. Na druhou stranu pozitivně zhodnotil, že její sledování u nás roste a věnuje se tomu například think-tank Evropské hodnoty. Věří, že časem problém vymizí, je to ale dlouhodobá věc politické kultury a demokracie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…