Zemana by chtěla na Hradě i část ODS

14.05.2012 21:47

Části občanských demokratů se nelíbí představa expremiéra Jana Fischera na Pražském hradě. Mnohem více je jako uchazeč o prezidentský úřad zaujal jiný expremiér - Miloš Zeman. Podporu svému bývalému vnitrostranickému sokovi a zároveň předchůdci vyjádřil už i Jiří Paroubek.

Zemana by chtěla na Hradě i část ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

Svojí ostrou rétorikou, z níž v paměti utkvěl zejména příslib "jít vládě po krku", dostal ČSSD z červených čísel do Strakovy akademie, jak ostatně před volbami sliboval. Uštědřil přitom porážku tehdejšímu premiérovi Václavu Klausovi. Část strany, kterou Klaus zakládal, podle všeho chce, aby se historie opakovala a Zeman Klause vystřídal i na Hradě.

"Myslím si, že by Česko nemělo mít prezidenta, který byl v komunistické straně. Fischerovo působení ve vládě navíc považuji za promarněnou šanci," řekl serveru Týden.cz poslanec Zbyněk Stanjura (ODS). Podobně Fischerovu kandidaturu kritizuje i Stanjurův kolega Marek Benda.

Bublina jménem Fischer splaskne

Podle zjištění Týdne není dvojice poslanců sama, proti podpoře Jana Fischera se v ODS ozývá více hlasů. Jeden z nejmenovaných vlivných členů ODS se měl podle serveru vyjádřit v tom smylsu, že by jej nepřekvapilo, "kdyby bublina jménem Fischer splaskla a příštím prezidentem se stal Miloš Zeman." Takový vývoj by prý měl svou logiku, Zeman spolu s Václavem Kalusem a Václavem Havlem tvoří pomyslný triumvirát nejvýraznějších polistopadových politiků.

"Fischer se sice prezentuje jako nestranický kandidát, na ODS má ale některé vazby. Na post úřednického premiéra ho v roce 2009 vybral tehdejší předseda ODS Mirek Topolánek," podotýká servers tím, že ODS má s prezidentskými kandidáty problém. Bývalý moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský takřka není vidět a expředseda Senátu Přemysl Sobotka se v průzkumech voličských preferencí pohybuje okolo pěti procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…