Zemana taky nezavřeli, tak proč Konvičku. Ať uklízí třeba exkrementy v okolí muslimských modliteben, padlo v tisku

09.04.2016 13:40

Představa, že umlčíme nepohodlného řečníka tím, že ho zavřeme do kriminálu, je jednak hloupá a jednak naivní, píše komentátor Martin Zvěřina o obžalobě, jíž čelí lídr Bloku proti islámu Martin Konvička.

Zemana taky nezavřeli, tak proč Konvičku. Ať uklízí třeba exkrementy v okolí muslimských modliteben, padlo v tisku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Bloku proti islámu Martin Konvička

Zvěřina v dnešních Lidových novinách připouští, že Konvička podněcuje k nenávisti, kudy chodí. Snaha zakazovat jednotlivá náboženství či kriminalizovat jejich vyznávání je proti staletým tradicím Evropy a nemůže zůstat bez protiakce. Ta by se ale měla odehrát pouze v politické rovině. „Představa, že umlčíme nepohodlného řečníka tím, že ho zavřeme do kriminálu, je jednak hloupá a jednak naivní – ani historicky se to neosvědčilo,“ argumentuje Zvěřina.

A srovnává Konvičkovu nevkusnou poznámku o namletí muslimů do masokostní moučky s dřívějším výrokem Miloše Zemana o tom, že nechá vázat členské legitimace ČSSD do kůže členů ODS. „Pokud zkoumáme míru agrese a nevkusnosti, nemají si oba výroky co vyčítat,“ tvrdí Zvěřina.

A pokud nebyl zavřen tehdejší opozičník Zeman, nemá být zavřen jeho partner z albertovského pódia ze 17. listopadu 2015.

Komentátor se domnívá, že jestli si Konvička trest zaslouží, tak snad jen ve formě veřejných prací. „Kdyby třeba uklízel okolí muslimské modlitebny od psích exkrementů, nemůže to nikomu ublížit,“ píše s tím, že za verbální zločiny by se nemělo zavírat do vězení. „Nic totiž není vzdálenějšího realitě než představa, že kriminalizací extrémních názorů nastolíme harmonii,“ dodává.


 

reklama

autor: vam

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…