Zemane, Jakunin je ruský Bakala! Rázná výtka před odletem na Rhodos

28.09.2016 11:27

Ke Zdeňku Bakalovi přirovnává bývalého šéfa ruských železnic Vladimira Jakunina bloger Jan Ziegler. Poukazuje na to, že Jakunin vlastní miliardový majetek, na který si nemohl legálně vydělat. A že je vážně podezřelý z korupce a tunelování tohoto trvale ztrátového státního podniku. Přesto je Zemanův přítel.

Zemane, Jakunin je ruský Bakala! Rázná výtka před odletem na Rhodos
Foto: ReproFoto: webtv.un.org
Popisek: Prezident Miloš Zeman v OSN

Ziegler upozorňuje, že Miloš Zeman se nedávno velmi ostře opřel do bývalého uhlobarona Zdeňka Bakaly za to, že údajně vytuneloval OKD a proti původním slibům neprodal horníkům jejich nájemní byty. Podle Zemana by měl jít Bakala do vězení. „Neříkám, že pan Bakala je vzor nevinnosti a mohl by okamžitě dělat vedoucího Rychlých šípů, ale o vině či nevině rozhodují v civilizované společnosti soudy, a nikoliv hlasy lidu či nějaké samozvané uliční výbory,“ podotýká Ziegler.

Pochybná pověst Jakunina Zemanovi nevadí

Podle něj je s podivem, že pochybná pověst Vladimira Jakunina Zemanovi na rozdíl od Bakaly nevadí a opakovaně navštěvuje jeho konferenci Dialog civilizací na řeckém ostrově Rhodos. „Dokonce ho náš prezident považuje za dobrého blízkého přítele,“ poznamenává Ziegler.

Přitom Jakunin vlastní obrovský palácový komplex nedaleko Moskvy v přepočtu za miliardu korun, na který si nemohl legálně vydělat, což doložil známý ruský bloger Alexej Navalnyj. „Vysvětlení se nabízí, peníze získal tento bývalý železniční magnát z masivní korupce. Podle dobře informovaných kremelských kruhů dostal z vedení ruských železnic padáka také proto, že tato firma trvale prodělávala a on pro ni chtěl čím dál tím víc peněz ze státní kasy a také jistě pro sebe. To už bylo moc i na samotného Putina a před osudem Chodorkovského ho zachránil fakt, že byl a snad pořád je blízkým přítelem kremelského vládce a otevřeně se proti němu nestavěl,“ uvedl bloger.

Bere námitku, že Jakunin nebyl odsouzen. „I když, jestliže báťuška Putin nařídí, tak soudy se mu podřídí. Je obecně známo, jak funguje, respektive nefunguje ruská justice. Ovšem ani Bakala nebyl obviněn ani odsouzen a není ani trestně stíhán. Proto je to každopádně další důkaz Zemanova pokrytectví a dvojího metru,“ dodal Jan Ziegler.

Celý text je ZDE

Zeman jezdí na Rhodos opakovaně

Server Neovlivní.cz upozornil, že Jakunin, muž ze sankčního seznamu USA a jeden z nejmocnějších ruských oligarchů, organizuje Rhodské fórum. Letos se jej zúčastní jak Miloš Zeman, tak i Václav Klaus. Na akci poletí stejným letadlem. Zeman jezdí – i přes kritiku, že jde proti oficiální české diplomacii – na Rhodos opakovaně. A nováčkem tu nebude ani Václav Klaus.

Týdeník Dotyk zjistil, že doprava půjde na vrub státu, poletí se armádním letounem. „Pokud jde o pobyt na ostrově, ten je podle mluvčího v režii pořadatelů konference. Půjde prý o stejný model financování jako předloni, kdy se Zeman konference též zúčastnil. Bylo to sice už poosmé, avšak poprvé v roli hlavy českého státu,“ připomněl týdeník.

Autor článku Jiří Pšenička pak doplnil, že Zeman si na Rhodos bere i své nejbližší spolupracovníky – kromě Ovčáčka tedy i kancléře Vratislava Mynáře, hradního protokoláře Jindřicha Forejta a ekonomického poradce Martina Nejedlého.

Celý text je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…