Zemane, nebudeš nám do toho mluvit. Vláda odřízne prezidenta od zásadní pravomoci

24.02.2014 7:20

Vládní strany pracují na zpřesnění služebního zákona a nyní se shodly, že do výběru generálního ředitele státní služby, tedy v podstatě superúředníka, nechtějí nechat mluvit prezidenta. Jmenování a i odvolání chtějí ponechat pouze vládě. Deník Právo píše, že se koalice zatím nedohodla na platech a povinných zkouškách úředníků.

Zemane, nebudeš nám do toho mluvit. Vláda odřízne prezidenta od zásadní pravomoci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odpolední zasedání sněmovny. Vláda v hojném počtu zrovna není

Anketa

Měl by Zeman víc vystupovat v televizi?

80%
hlasovalo: 3439 lidí

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už informoval, že se koalice na věcném zadání novely služebního zákona shoduje z 90 procent a že ho zveřejní společně předsedové poslaneckých klubů vládních stran na půdě sněmovny. Těch deset procent, na kterých se zbývá dohodnout, je ovšem velice významných.

To, na čem se však koaliční partneři shodli, je rovněž podstatné. Chtějí ze hry dostat prezidenta.Ten totiž podle původního návrhu měl jmenovat a odvolávat na návrh vlády generálního ředitele státní služby s obrovskými pravomocemi a prakticky hlavu všech úředníků. Deník Právo však zjistil, že koalice s tímto nesouhlasí a navrhuje, aby ho jmenovala i odvolávala vláda a spoluúčast na takové proceduře by prezident vůbec neměl. Nasvědčuje tomu prý přehled možných úprav služebního zákona, jejichž znění se Právu podařilo získat.

Původní návrh, kterým se v lednu začala zabývat sněmovna, předpokládal, že nejmocnější úředník může skončit jen se souhlasem hlavy státu, bez kterého by bylo odvolání neplatné.

Už v lednu při prvním čtení koalice slíbila, že předloží komplexní pozměňovací návrh, který by měl odrážet i připomínky opozice, odborů a dalších zainteresovaných organizací. „Bude otevřený připomínkám všech koaličních i opozičních poslanců i odborné veřejnosti tak, aby se mohly promítnout v konečném znění komplexního pozměňovacího návrhu,“ cituje Právo premiéra. Už příští týden se návrhem začnou zabývat sněmovní výbory, v dubnu by pak měla sněmovna o jeho podobě hlasovat. Zatím má prý na stole pouze věcný přehled nápadů, jak původní návrh změnit.

Vyřešit se musejí otázky ohledně platů a případné povinné zkoušky úředníků

Zatímco ČSSD a lidovci trvají na tom, aby se platy úředníků odvíjely podle předem určených tarifů, babišovci prý chtějí do jisté míry zachovat smluvní platy, jejichž maximální výše by ale nesměla přesáhnout určitou částku. Argumentují tím, že jen tak by stát mohl na svou stranu přetáhnout významné experty.

A spory se vedou také kolem tzv. úřednické zkoušky, kterou by úředníci museli povinně skládat. ČSSD, ve shodě s navrženým zákonem, takový princip prosazuje proti Babišovu hnutí. Podle ANO by prvotní výběrové řízení samo o sobě mělo zaručovat kvalitu. Navíc se prý úředník bude přijímat na roční služební poměr a když se osvědčí, tak teprve dostane smlouvu na dobu neurčitou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…