Zemanova bomba o Kosovu: Mumlá! zní ze STAN. Slovo si vzal i Petříček. A připomněl, co Češi podepsali

11.09.2019 14:18

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v reakci na slova prezidenta Miloše Zemana, že má rád Srbsko a nemá rád Kosovo, uvedl, že s oběma zeměmi máme korektní vztahy. Zemanova slova podle něj mohla souviset s prohrou českých fotbalistů v Kosovu. Zdůraznil také fakt, že Česká republika na rozdíl od mnoha jiných států Kosovo v roce 2008 uznala jako samostatný stát.

Zemanova bomba o Kosovu: Mumlá! zní ze STAN. Slovo si vzal i Petříček. A připomněl, co Češi podepsali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Petříček se svým prohlášením snažil mírnit výroky prezidenta Zemana, který při návštěvě v Srbsku řekl prezidentu Aleksandaru Vučićovi, že má rád Srbsko a Srby, ale ne Kosovo. „Česko Kosovo uznalo v roce 2008 za vlády Mirka Topolánka, máme s ním korektní vztahy stejně jako se Srbskem. Jsme mezi cca stovkou zemí, které tak učinily. V zájmu evropské bezpečnosti a míru je především integrovat západní Balkán do EU, pokud země splní všechny potřebné podmínky. Rozšíření je rovněž priorita i české zahraniční politiky,“ napsal Petříček, jak informuje web irozhlas.cz.

Podle Petříčka je v zájmu bezpečnosti v Evropě integrace zemí západního Balkánu do Evropské unie. V červnu o vstupu zemí západního Balkánu do EU hovořil s kosovským ministrem zahraničí Behxhetem Pacollim. Jako největší překážku vidí stagnující dialog mezi Kosovem a Srbskem, který by mohl situaci uklidnit.

Anketa

Máte důvěru ve Věru Jourovou? (Hlasování od 11.9.2019)

13%
87%
hlasovalo: 9931 lidí

Ve snaze mírnit prezidentova slova také Petříček v nadsázce uvedl, že asi na prezidenta dolehla prohra českých fotbalistů s Kosovem v kvalifikaci na mistrovství Evropy.

Člen sněmovního zahraničního výboru Jiří Mihola (KDU-ČSL) byl na svém facebooku k Zemanovi kritičtější. „Historicky vývoj na Balkáně, a platí to i pro posledních třicet let, je tak složitý, že každá zkratkovitost a rezolutní tvrzení vede akorát ke zmatku a vyvolává další napětí. Státník musí být také diplomat, schopný tupit hrany a spojovat,“ napsal Mihola s tím, že je třeba respektovat i jiné pohledy a naslouchat novým informacím.

Jiný člen výboru Vít Rakušan si na prezidenta také nasadil. „Kdybych chtěl být drsný, tak řeknu, ať si na letištní ploše mumlá, co chce. Zahraniční politiku a její směr určuje vláda a zahraniční směřování České republiky je jedno z mála témat, ve kterém bych s touto vládou souhlasil,“ uvedl předseda STAN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …