Zemanová založila svou nadaci. Zděsil ji počet týraných dětí

15.02.2014 6:58

První dáma založila Nadaci Ivany Zemanové. Pomoci dětem v nouzi manželku prezidenta přesvědčily především tragické statistiky. Chystá tak kampaň, kterou chce upozornit na to, že v Česku loni zemřelo 28 dětí v důsledku týrání.

Zemanová založila svou nadaci. Zděsil ji počet týraných dětí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivana Zemanová

První dáma to prozradila v rozhovoru pro MF Dnes. Zemanová nadaci neplánovala, nakonec jí ovšem došlo, že pokud chce pomáhat, tak to jinak nepůjde. Celý loňský rok objížděla zařízení, kde se starají o děti v nouzi. Kromě nich během návštěv Zemanová mluvila o problémech dětí s odborníky, laiky i pěstouny.

„Mým hlavním cílem bude pomoc ohroženým dětem,“ řekla Zemanová, kterou k založení nadace přesvědčily hlavně smutné statistiky. V roce 2013 v Česku zemřelo na následky týrání osmadvacet dětí. „Připadá mi, že problematika ohrožených dětí je u nás dlouhodobě na okraji zájmu,“ vysvětluje první dáma.

Zemanová si nemyslí, že jsou lidé lhostejní, ale spousta z nich si prý nechce přidělávat starosti. „Malé dítě je přitom naprosto bezbranné, a právě takový jeden všímavý soused je může zachránit,“ řekla pro noviny.

První dáma doufá, že se najdou lidé, kterým bude její myšlenka blízká. V nejbližší době začne plánovat benefiční akce, kterými by chtěla oslovit dárce.

Vlastní projekty mají i Dagmar Havlová a Livia Klausová. Prvně zmíněná podporuje například boj proti rakovině, Klausová se zase zaměřuje na vzdělávání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…