Zemanovci nejdou do boje sami. Ve volbách se možná spojí i s VV

24.02.2012 6:53

Strana Práv Občanů ZEMANOVCI se do svých historicky teprve druhých voleb chystá na společné kandidátce i s vládními Věcmi veřejnými. Předseda SPOZ Vladimír Mynář tvrdí, že pro krajské volby mají podle usnesení předsednictva krajské organizace samy rozhodnout, zda zvolí samostatnou, nebo společnou kandidátku.

Zemanovci nejdou do boje sami. Ve volbách se možná spojí i s VV
Foto: SPOZ
Popisek: Logo Strany práv občanů - Zemanovců

Strategii pro podzimní krajské volby už pilují strany, které jsou na hraně pro vstup do krajských zastupitelstev. Patří mezi ně i Strana Práv Občanů ZEMANOVCI, která se po zisku 4,33 procenta hlasů v parlamentních volbách bude teprve podruhé ucházet o přízeň voličů. A v některých krajích, spekuluje se o třech až čtyřech, může podle informací ParlamentníchListů.cz vytvořit společnou kandidátku i s vládními Věcmi veřejnými.

„Kandidátky v krajích jsou teprve ve fázi sestavování a rozhodovat o nich budou krajské konference. Za SPOZ můžu říct, že půjdeme do voleb společně s tou stranou, s níž najdeme společný program. Jde nám tedy o programovou shodu, personálie jsou až na druhém místě. Někde půjdeme do krajských voleb sami, někde v koalici,“ říká pro ParlamentníListy.cz Josef Baxa, místopředseda SPOZ.

Úspěch ve čtyřech krajích, největší na Vysočině

„Že bychom šli s Věcmi veřejnými do krajských voleb společně právě ve třech nebo čtyřech krajích, to potvrdit nemůžu. Ale pravdou je, že v různých krajích vyjednáváme s různými stranami. Kromě Věcí veřejných je to i KDU-ČSL a Strana zelených,“ prozrazuje pro ParlamentníListy.cz předseda SPOZ Vratislav Mynář.

V parlamentních volbách v roce 2010, které byly pro SPOZ premiérové ve volebním klání, byla strana nejúspěšnější v kraji Vysočina (6,08 procenta), kde žije čestný předseda Miloš Zeman. Přes pětiprocentní hranici se dostala ještě ve Zlínském (5,85 procenta), Ústeckém (5,42 procenta) a Pardubickém kraji (5,23 procenta).

SPOZ hodně spoléhá na sever Moravy

„Vzhledem k našemu zaměření si tentokrát největší naděje děláme na severní Moravě. Jsme středolevicovou stranou, která je vůči občanům zodpovědnější a vlídnější než strany vládní koalice, takže věříme, že právě tady se nám podaří oslovit nejvíce voličů,“ spoléhá Mynář hlavně na výsledky v Moravskoslezském kraji, kde předloni SPOZ získala 4,5 procenta hlasů.

Ale ani tam zatím není jasno, jak se Zemanovci představí. „Podle usnesení předsednictva jsou krajské organizace naprosto samostatné subjekty k tomu, aby si individuálně rozhodly, zda půjdou do voleb samostatně pod značkou SPOZ nebo s někým na společné kandidátce,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz Mynář.

Na Ústecku se musí vyrovnat s absencí Miloše Zemana

Předseda Zemanovců si uvědomuje, že to v krajských volbách nebude mít SPOZ jako neparlamentní strana vůbec jednoduché. „Naší ambicí je dostat se do čtyř krajských zastupitelstev, ať už sami, což bychom byli pochopitelně radši, nebo na společné kandidátce,“ bral by Mynář stejný výsledek jako předloni. Uvědomuje si však, že úspěch v Ústeckém kraji byl dán kandidaturou tehdejšího předsedy Miloše Zemana, který šel do přímého souboje s dnes už bývalým předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem.

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…