Zemanovci nejsou našimi soupeři, domnívá se sociálnědemokratický starosta Macák

18.09.2013 16:06

Kandidaturu prezidentského kancléře sice nepovažuje za šťastnou, s kritikou kampaně strany ale nesouhlasí. Proč? Tachovsko je od roku 2002 jediným ze dvou okresů v ČR, který nemá nemocnici a petice na její záchranu neuspěly. On sám tak cítí bezmoc a vztek. Jaké následky to má ale pro obyvatele? A jaké další problémy je aktuálně trápí? I na to se ptaly PL starosty Tachova Ladislava Macáka (ČSSD).

Zemanovci nejsou našimi soupeři, domnívá se sociálnědemokratický starosta Macák
Foto: Senát.cz
Popisek: Starosta Tachova Ladislav Macák

Podle vašeho názoru se SPOZ do sněmovny dostane. Jak velkým soupeřem je ale podle vás pro sociální demokracii? A jak vnímáte postavu Vratislava Mynáře, který je jedničkou SPOZ ve Zlínském kraji a zároveň kancléřem prezidenta? Souhlasíte s kritikou, že by jako prezidentský kancléř kandidovat neměl?

SPOZ nevnímám jako soupeře, naopak ji pokládám za případného partnera.

Spojení funkce kancléře a kandidáta na poslance není protiprávní, ale dle mého názoru není šťastné, a možná mu ve volbách nepomůže, protože to dost lidí odsuzuje.

Kritice čelí nejen strana, ale i Miloš Zeman za předvolební billboard, kde je na známce korespondenčního lístku s citátem: "Já dám hlas zemanovcům. A Vy?“ V minulosti ale několikrát řekl, že se aktivně nezapojí do předvolební kampaně v dresu strany, která nese jeho jméno. Jak vy osobně na billboard nahlížíte? Je pro vás osobně, nejen billboard, ale i vystupování prezidenta, znakem porušení jeho slibu nadstranickosti?

Na tuto otázku mám odpověď s dotazem, proč nepoužila předmětný korespondenční lístek i jiná strana? Teprve v případě nesouhlasu prezidenta bych odsoudil SPOZ za zneužití funkce prezidenta. Musíme si připustit, že strana se jménem současného prezidenta byla na politické scéně již před prezidentskými volbami. 

Příští rok nás ale čekají mimo jiné také komunální volby. Máte vy osobně ambice kandidovat? A co je pro vás prioritou nyní do konce volebního období?

Ne, již kandidovat nebudu. Mou prioritou do konce volebního období je dokončit všechny rozestavěné a plánované akce a hlavně předat město nezadlužené.

Tachovsko je od roku 2002 jediným ze dvou okresů v ČR, který nemá nemocnici. Pokud se nemýlím, již v minulosti občané několikrát sepsali petici. S jakou odezvou se setkala? A především, co se snažíte dělat pro možnou nápravu vy osobně? Jaké jsou vaše možnosti?

Ano, petic již bylo několik, bohužel s nulovým efektem. Chybějící nemocnici v okrese negativně cítíme všichni. Má to určitě vliv i na snižující se počet obyvatel. Nejsmutnější je, že v Plané je nová a pacienty chválená soukromá nemocnice, bohužel není síla, která by přesvědčila VZP, aby podepsala smlouvu na hrazení akutní péče. Dle našeho názoru převážení pacientů do vzdálených nemocnic musí být nákladné (provoz a obnova sanitek) i bez ohledu na utrpení pacientů. Já cítím bezmoc a vztek. Bohužel o zdraví občanů Tachovska rozhodují lidé, kteří v této situaci nejsou, protože mají nemocnici za rohem.

Co dalšího aktuálně trápí obyvatele Tachova?

Je to především nedostatek pracovních příležitostí pro absolventy vysokých škol.

Město Tachov o letních prázdninách nechalo opravit a pracovalo na údržbě všech svých školských zařízení. Budete muset ale také v nejbližších letech řešit situaci ve školství? Mám na mysli především kapacity v MŠ, naplněnost ZŠ a SŠ? Jaký je ve městě věkový průměr?

Naštěstí nám kapacity škol (3 ZDŠ a 5 MŠ) stačí. V tomto školním roce jsme otevřeli o jednu první třídu víc než v minulých letech. Celkem je 172 žáků prvních tříd a 411 žáků MŠ. Mimo to jako jedno z mála měst máme také jesle s kapacitou 40 dětí.

Věkový průměr se bohužel zvyšuje především z výše zmiňovaných důvodů. V současné době je cca 42 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…