Zemanovec Nejedlý: Máme vše v pořádku, před nikým se neschováváme. A Mynář prý prověrku klidně ještě může dostat

07.11.2015 15:09

Pevné kořeny české státnosti. S takovým heslem v programu se chtějí odlepit ode dne neúspěchu v posledních sněmovních volbách bývalí Zemanovci, nyní Strana práv občanů. Na programové konferenci SPO to v sobotu řešily skoro dvě stovky delegátů. „Dnešek vnímáme jako den, kdy se odpíchneme,“ řekl předseda Jan Veleba. Na tiskovce po projevu prezidenta vystoupil velmi otevřeně také Martin Nejedlý, poradce prezidenta a místopředseda SPO.

Zemanovec Nejedlý: Máme vše v pořádku, před nikým se neschováváme. A Mynář prý prověrku klidně ještě může dostat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Nejedlý se zdraví s Jaromírem Duškem

„Programová konference má kolem 190 účastníků. Cílem je od delegátů přijmout podněty k inovovanému programu, který příští týden dopracujeme a ihned ho začneme prosazovat. Pozitivně mě překvapila medializace, a to v pozitivním smyslu,“ pochválil novináře Jan Veleba při tiskové konferenci. Sám přitom média spíše kritizuje, zvláště Českou televizi.

„Začíná podle nás v České republice zvláštní situace, kdy pravicové strany ztrácejí část svých voličů, levicové strany určitým způsobem stagnují a hnutí ANO je otázkou. A proti tomu jde osobnost prezidenta Miloše Zemana, který je čestným předsedou a nabírá stále více sympatizantů. Určitě tu existuje část jeho podporovatelů, kteří nebudou volit jako doposud, ale budou hledat něco nového. A my bychom jim rádi tuto alternativu dali,“ sdělil senátor a šéf SPO.

Veleba si pochvaloval účast prezidenta Miloše Zemana na akci, jednání s ním prý bylo velmi srdečné. „Dnešek vnímáme jako den, kdy se chceme odpíchnout, a mělo by se to zúročit na podzim příštího roku v krajských volbách,“ uvedl Jan Veleba.

Strana chce podle svého předsedy vyvolat diskusi, aby systém voleb praktikovaný na komunální úrovni byl umožněn i ve volbách vyššího stupně, kde si lidé mohou vybírat z kandidátek jednotlivých stran napříč politickým spektrem, a sestavit si tak vlastní kandidátku.

Díky absolutnímu selhání evropských politických elit prý teď čelíme složité situaci. „Říkáme, že evropské elity naprosto selhaly. Při diskusi s panem prezidentem jsme se bavili, že EU má k dispozici šest lodí, které mají ve Středozemním moři bránit hranice Unie, a v současné době je v provozu pouze jedna. My se chceme starat hlavně o Českou republiku, všichni sami o sebe, o vlastní zemi a její soběstačnost,“ zmínil Veleba.

Obsáhle a velmi otevřeně na tiskové konferenci v pražském Top hotelu pohovořil místopředseda strany pro ekonomiku a poradce prezidenta Martin Nejedlý. Nepřímo uvedl, že mediální útoky, kterým čelí on, kancléř Vratislav Mynář i mluvčí Jiří Ovčáček, jsou vedeny s cílem poškodit prezidenta.

„Na to, že se vždycky hledá někdo, na kom se dá poškodit jméno prezidenta České republiky, jsem si už zvykl. K tomu, že je náš pan prezident bezúhonný, a tím pádem se hledá nějaký zástupný problém, podotknu, že Martin Nejedlý nedluží žádné peníze státu. Dokonce nedluží ani společnost Lukoil Aviation, protože my jsme se odvolali k Městskému soudu, a pokud nebude vynesen rozsudek, odmítám jakékoli tvrzení, že tato společnost, ne Martin Nejedlý, dluží tomuto státu nějaké prostředky. Naše společnost uhradila, ale opravdu uhradila, veškeré dodávky, které jsme ze státních hmotných rezerv vyčerpali, a měli jsme dvě smlouvy. Jedna byla na nákup a druhá byla na prodej. Na rozdíl od jiných společností, které měly obchodní vztahy se státními hmotnými rezervami, náš vztah nebyla obměna. Naše společnost využívala možností toho, že státní hmotná rezerva měla zboží, které na rozdíl od jiných paliv je na skladování velmi náchylné a my jsme odebírali to zboží, které by státu přidalo vícenáklady v tom, že by muselo být recertifikováno a doplňováno nějakými aditivy,“ uvedl podrobně Nejedlý.

„Toto jsem vysvětloval už nespočetněkrát a znovu opakuji. Martin Nejedlý nedluží státu žádné peníze. Společnost Lukoil Aviation nedluží zatím státu žádné peníze a počkáme si na rozhodnutí soudu. V případě, že soud rozhodne, společnost Lukoil Aviation naplní veškeré rozhodnutí tohoto soudu, tak aby ani Lukoil Aviation, ani Martin Nejedlý dále nebyli napadáni v tom, že společnost a jednatel této společnosti, což je velký rozdíl, dluží státu jakékoli prostředky,“ řekl jednoznačně Martin Nejedlý.

Dále pak rozebral to, jakým způsobem některá média ve vztahu k prezidentu Zemanovi fungují. „Když se prezident republiky vrátil loni z Číny, jediné téma bylo, jakým dopravním prostředkem se vrátil zpět do země. Nikdo nemluvil o tom, že ve vtahu mezi Čínou a Českou republikou udělal obrovský krok. Už letošní návštěva prezidenta a tolik ekonomických kontraktů uzavřených českými společnostmi bylo zúročením jeho činnosti. A vidíte, že média úplně otočila a už tohle napadání nebylo,“ pokračoval.

„Proč je člověk honěn za prověrku, proč je člověk vystavován takovému obrovskému mediálnímu tlaku, když máme opravné prostředky, které budou sloužit k tomu, aby došlo k rozhodnutí, zda pan kancléř získá prověrku nebo nezíská. Jsme si vědomi toho tlaku a jsme si vědomi, že o nás nemohou jenom dobře psát, ale prosím, někdy už mi to připadá, že i když dáváme jasné odpovědi, stejně jako já, stejně jako pan prezident a tiskový mluvčí a stejně jako Vratislav Mynář, my se neschováváme, jdeme s tou odpovědí a dáváme je úplně jasně. Dáváme jasné odpovědi. K této práci jsme se rozhodli, chceme ji vykonávat a budeme muset holt čelit i tomu tlaku, ale k věci. Myslím ale, že v rámci strany jsme za pět let hodně vykonali, tato strana má potenciál a samozřejmě na základě výsledků krajských voleb se budeme dál dívat směrem k parlamentním volbách v roce 2017,“ sdělil Martin Nejedlý na tiskovce po jednání programové konference Strany práv občanů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…