Zemanovi fandí čů*áci, napsal novinář. Teď poslal udání kvůli Klausové a Fischerovi

10.07.2013 10:00

Hned dvě trestní oznámení přilétly na nového ministra financí Jana Fischera právě v den, kdy má být uveden do funkce. Může jej utěšovat, že v jednom z nich není sám, ale společně s manžely Václavem a Lívií Klausovými. Novinář Jiří X. Doležal se domnívá, že fakt, že tito tři lidé podpořili prezidentskou kandidaturu Miloše Zemana a teď od něj přijímají funkce, zakládá trestný čin úplatkářství.

Zemanovi fandí čů*áci, napsal novinář. Teď poslal udání kvůli Klausové a Fischerovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří X. Doležal

Redaktor magazínu Reflex Jiří X. Doležal se rozhodl reagovat na trestní stíhání bývalých poslanců ODS. Jestliže prý Vrchní státní zastupitelství v Olomouci nově definovalo politický handl jako korupční trestný čin, je načase, aby se zaměřilo i na okolí prezidenta republiky.

Doležal pro orgány činné v trestním řízení zrekapituloval, že před druhým kolem prezidentských voleb prezident Václav Klaus i jeho manželka Livie Klausová podpořili kandidáta Miloše Zemana. „Podporu vyjádřili v přímém protikladu se svými dřívějšími výroky,“ poznamenává Doležal. U obou manželů Klausových se jedná o přímý rozpor s celoživotní politickou činností, stojící na pravicových pozicích.

„Vzhledem k tomu, že podpora Miloše Zemana od jmenovaných osob byla v přímém rozporu s jejich dřívějšími výroky a postoji, mám podezření, že vyjádření podpory Zemanovi bylo čistě účelové korupční jednání,“ píše Doležal státnímu zástupci.

Po svém zvolení pak prezident Miloš Zeman nad rámec zvyklostí začal prosazovat Livii Klausovou do funkce velvyslankyně na Slovensku, ačkoliv nemá žádnou diplomatickou erudici. Totéž platí v případě Jana Fischera, který coby nepostoupivší prezidentský kandidát podpořil Miloše Zemana před druhým kolem. Janu Fischerovi bylo ve vládě, vzniklé za součinnosti prezidenta Zemana, nabídnuto křeslo ministra financí, ke kterému nemá zkušenosti, ani odborné předpoklady.  

„Mám vážné obavy, zda Klausová, Klaus a Fischer svou podporou Miloši Zemanovi nepředali úplatek, a zda jim prezidentem nabízené posty nejsou plněním za předvolební podporu,“ uvedl Doležal závěrem svého trestního oznámení.

Je třeba dodat, že redaktor Jiří X. Doležal proti Zemanovi a Rusnokově vládě protestuje dlouhodobě. Na konci června uspořádal na Hradčanském náměstí před prezidentským sídlem „happening“, př kterém pobíhal po náměstí převlečený za penis a mával transparentem „všichni čůráci podporují prezidenta“. Na základě této zkušenosti na Reflex.cz napsal, že Miloš Zeman je „prezidentem arogantních, mocichtivých a záštiplných č***ků“.

K jeho trestněprávní iniciativě se přidali aktivisté spolku Šalamoun, kteří podnět ke stíhání Jana Fischera předali městskému státnímu zastupitelství v Praze. Důvodem však jsou miliony korun, které se objevily na transparentním účtu Fischerovy kampaně shodou okolností právě v době, kdy bylo oznámeno jeho vládní angažmá. „Vyzvali jsme městskou státní zástupkyni v Praze Janu Hercegovou, aby nechala prověřit podezření, že by náhlé poskytnutí 5,3 milionu korun designovanému ministrovi Fischerovi mohlo mít povahu poskytnutí a přijetí úplatku,“ uvedl aktivista spolku John Bok.  


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…