Zemanovi k jubileu. Komentátor MF DNES zavzpomínal na úspěch v USA i nejděsivější bonmot

26.09.2014 9:45

Prezident Miloš Zeman oslaví sedmdesátku. Reportér MF Dnes Josef Kopecký v komentáři vzpomíná na jeho působení v politice v uplynulých 25 letech od sametové revoluce. Vyzdvihuje „to nejlepší“ z Miloše Zemana a uvádí i jeho, podle něj, nejhorší bonmot.

Zemanovi k jubileu. Komentátor MF DNES zavzpomínal na úspěch v USA i nejděsivější bonmot
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Otrokovicích

Komentátor poprvé zaznamenal slova o „ostrovech pozitivní deviace“ v létě roku 1989, když ještě jako student „hltal“ Zemanův článek Prognostika a přestavba o zaostávání komunistického systému. „Často jsem je pak od něj slyšel i v dalších letech. Naposledy, když se loni dostal na politický vrchol, byl zvolen hlavou státu, a když o nich mluvil přímo na Hradě,“ připomněl Kopecký.

„Zamrzelo mě, když za ostrovy negativní deviace kromě kmotrovských mafií a bojůvek českých nacionalistů označil i podstatnou část médií,“ dodává reportér.

Komentátor MF Dnes pak zmiňuje, co se mu na Zemanovi nezamlouvalo. Nejhůře hodnotí jeho bonmot, když se ještě jako opoziční politik vyjadřoval k případnému vítězství sociální demokracie ve volbách. Tehdy uvedl, „že nechá po vítězství po volbách stranické legitimace členů ČSSD svázat do kůže členů ODS“.

V zahraničí byl kultivovaně vystupující politik

Josef Kopecký pak vyzdvihuje Zemanův opačný vrchol. Tím podle něj byla například Zemanova cesta do Spojených států v roce 1999, kdy byl v tuzemsku silně kritizován za opoziční smlouvu s ODS. „Byl úplně jiný, než jak jsme ho znali doma. Kultivovaně vystupující politik. Vše vyvrcholilo skvělým projevem spatra na Georgetownské univerzitě k desátému výročí pádu komunismu,“ vzpomíná na stránkách MF Dnes Kopecký.

„Zemanovým slovům, kdy jako politik Česko reprezentuje v zahraničí, dávám prostě větší váhu, než když se doma snaží imponovat obhroublejší části svého publika,“ prozradil Kopecký.

V úvodu svého komentáře připomněl autor podle jeho názoru „to nejlepší z Miloše Zemana“. Odkazuje na období po útoku al-Káidy na newyorská Dvojčata, kdy Zeman prohlásil, „že vláda je připravena poskytnout nikoli pouze slovy, ale činy účinnou pomoc spojencům". A že s teroristy se nevyjednává, ale bojuje. Tak totiž mluvil a vystupoval tehdejší premiér Miloš Zeman.

„Ne jen jako novinář, ale i jako občan teď doufám, že si část Zemanova jestřábího odhodlání v zahraniční politice osvojí i zatím opatrnická vláda,“ uzavírá Kopecký ohlédnutí za roky s Milošem Zemanem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…