Zemanovi lidé navazují na kolaboranta Moravce, řekl kníže. A Ovčáček mu za to připomněl trochu jinou část protektorátní historie...

28.11.2015 20:24

Karel Schwarzenberg se na sněmu strany zastal lidí, kteří prchají před islámskými radikály a hrůzami války. Nešetřil ani prezidenta Miloše Zemana, který si podle knížete rozhodně nepočíná jako T. G. Masaryk. Má blíž spíše k lidem podobným českému nacistickému kolaborantovi Emanuelu Moravcovi. Tato slova následně nenechala v klidu mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka. Popsal, za kým muslimové stáli během druhé světové války.

Zemanovi lidé navazují na kolaboranta Moravce, řekl kníže. A Ovčáček mu za to připomněl trochu jinou část protektorátní historie...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pravidelná tisková konference mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka tentokráte ze znovuotevřeného kinosálu na Pražském hradě

„Jsem zhnusen, když se z obětí dělají vrazi. Pan prezident nepokračuje v politice Tomáše Garrigue Masaryka, ale spolupracuje s lidmi, kteří pokračují v práci kolaboranta Emanuela Moravce,“ poukázal na podobnost některých lidí s neslavnou postavou českých dějin, protektorátním ministrem školství a osvěty, který je znám jako přisluhovač nacistů. Tato slova pronesl Schwarzenberg na sjezdu TOP 09 jako její končící předseda.

Ovčáček mu na sociální síti Facebook doporučil, aby si lépe nastudoval historii. Pokud totiž hovoří o tom, že se prezident Zeman sbližuje s lidmi typu protektorátního kolaboranta Emanuela Moravce, měl by vědět, že Československo mezi lety 1918 až 1938 neumožnilo vznik tzv. Moslimské Náboženské obce, přestože o její ustavení a uznání českoslovenští muslimové usilovali. Zlom přišel až za nacistického Protektorátu.

„Roku 1941 uznala protektorátní vláda Moslimskou Náboženskou obec pro Čechy a Moravu v Praze. Obec měla 700 členů. Imám, duchovní vůdce obce, byl bosenský muslim Salih Hadžiosmanovič. Hadži byl Mohamed Abdalláh (Alois Bohdan) Brikcius (1903 – 1959), který nekriticky obdivoval islámské národy a černobílým viděním světa způsobil obci škodu v očích veřejnosti a sobě mnohaleté vězení. Byl redaktorem fašistické Vlajky (pro naději na osvobození muslimů od koloniasmu stál na straně Němců a Japonců) a časopisu muslimské národní obce Hlas, kde vyjadřoval své postoje,“ napsal mluvčí prezidenta, že vedení českých muslimů za druhé světové války podporovalo nacistickou politiku.

Sluší se dodat, že zrod muslimské obce umožnil zákon přijatý ještě v dobách císařského Rakouska-Uherska, konkrétně v roce 1912. V té době ale muslimové v českých zemích obec nezaložili. V Československu se o to pokoušeli, ale kvůli odporu tehdejšího ministerstva vnitra neuspěly. Změnu sice přinesl protektorát, ale Benešovy dekrety vše zvrátily. Fakticky dostali muslimové žijící v Česku možnost ustavit svou náboženskou obec až po roce 1990.

Ovčáček doslova napsal:

Karel Schwarzenberg by se měl pečlivěji věnovat historii, když už operuje ve svých vyjádřeních s obdobím protektorátu:

Roku 1941 uznala protektorátní vláda Moslimskou Náboženskou obec pro Čechy a Moravu v Praze. Obec měla 700 členů. Imám, duchovní vůdce obce, byl bosenský muslim Salih Hadžiosmanovič. Hadži byl Mohamed Abdalláh (Alois Bohdan) Brikcius (1903 – 1959), který nekriticky obdivoval islámské národy a černobílým viděním světa způsobil obci škodu v očích veřejnosti a sobě mnohaleté vězení. Byl redaktorem fašistické Vlajky (pro naději na osvobození muslimů od koloniasmu stál na straně Němců a Japonců) a časopisu muslimské národní obce Hlas, kde vyjadřoval své postoje.

Brikcius ještě v roce 1944 psal antisemitské články do muslimského bulletinu Hlas o tom, kdo z pozadí řídí židovský komplot.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…