Zemanovo doporučení pro Babiše je škodolibé, vyrovnává si s ním účty, smála se v ČT Němcová

10.04.2018 23:11

Andrej Babiš zůstává i po dnešku jediným kandidátem hnutí ANO na premiéra nové české vlády a s čerstvým mandátem od svých poslanců v úterý v podvečer odjel do Lán na jednání s Milošem Zemanem, který mu doporučil pokračovat v jednání s KSČM a SPD. O tom, jak budou vypadat další jednání o vládě, debatovaly v pořadu Události, komentáře na ČT24 Taťána Malá (ANO), Miroslava Němcová (ODS) a Alena Gajdůšková (ČSSD).

Zemanovo doporučení pro Babiše je škodolibé, vyrovnává si s ním účty, smála se v ČT Němcová
Foto: screen
Popisek: Andrej Babiš před novináři v Lánech.

„Je předčasné nyní řešit, zda se obrátíme se žádostí na podporu na SPD a KSČM,“ řekla hned v úvodu Taťána Malá s tím, že nejdříve zasednou vrcholné orgány hnutí, jako jsou předsednictvo a výbor, a až pak budeme mít jasněji. „Co se týká ale mého osobního názoru, tak já tvrdím, že je potřeba, aby tu už byla nějaká stabilní vláda. Určitě by ale SPD a KSČM neměly být v koalici a neměly by se účastnit přímo ve vládě,“ doplnil s tím, že dříve zastávala radikální názor, když říkala, že SPD jedině až v poslední variantě. Pokud ale tady prý není nikdo jiný, kdo chce stabilizovat Českou republiku, budou muset jednat o tom, jestli to nebude SPD nebo komunistická strana.

Prezident Miloš Zeman nakonec premiérovi v demisi Andreji Babišovi doporučil, aby pokračoval v jednání s KSČM a SPD o podpoře. Když tuto zprávu v televizi viděla Miroslava Němcová, první co jí bylo prý jasné bylo to, že prezident vyškrtává sociální demokraty. „Říkala jsem si ale také, jak pozoruhodný oblouk Zeman za třicet let opsal. Z inženýra Zemana, který stál před milionem lidí na Letné a varoval před komunisty a chtěl vytvářet demokratickou společnost, se stal prezidentem, který radí bývalému komunistovi, aby uzavřel koalici s dalšími komunisty nebo usiloval o jejich podporu,“ sdělila překvapená Němcová.

Celé to doporučení jí prý ze strany prezidenta navíc přijde vemi škodolibé. „On bezpochyby ví, že v hnutí ANO se ozývaly hlasy, které k Tomiu Okamurovi a jeho hnutí měly výhrady. Vidím v tom i vyrovnávání účtů s Andrejem Babišem,“ smála se Němcová.

Alena Gajdůšková jí však oponovala, že ČSSD se Zemanem vyškrtnuta rozhodně necítí. „Sociální demokracie ukončila jednání z vlastního rozhodnutí,“ zdůraznila s tím, že aby se jednání znovu otevřela, by situace musela vypadat jinak. „Teď má v ruce karty prezident a my čekáme, co se bude dít dál. Jeho doporučení je překvapivé a navenek to nedělá České republice vůbec dobrý obrázek,“ je přesvědčena Gajdůšková.

Z toho, že by vznikl špatný obrázek, navenek, pokud by se SPD účastnila jakýmkoliv způsobem vlády, podle Malé nejsou v hnutí nadšení. „Nejsme nadšeni z celé situace, byli bychom rádi, kdyby tradiční strany vzaly tu odpovědnost opravdu vážně do svých rukou a začaly být státotvorné,“ řekla.

ODS však tvrdí, že do politické krize zavedlo zemi právě hnutí ANO, to ale Malá důrazně odmítá. „My jsme se po vítězných volbách postavili k vyjednávání čelem a jednali jsme se všemi stranami. Snažili jsme se stabilní vládu vytvořit a chybí nám ten partner,“ trvala si na svém Malá. Jenomže všichni partneři říkají, že ve vládě by neměl být trestně stíhaný Andrej Babiš. Hnutí ANO na něm ale prý trvá, protože je jasným vítězem voleb. „Do voleb navíc už šel jako trestně stíhaný premiér. Voliči ho zvolili a je potřeba začít respektovat to, jak rozdali karty,“ dodala.

Podle mnohých názorů to však vypadá, že Andrej Babiš je skutečně jedinou překážkou v tom, aby vznikla funkční vláda. „S tím v žádném případě nemohu souhlasit. Například u vyjednávání s ČSSD jsme těch ústupků udělali celou řadu, nabídli jsme i pět ministerstev, ale trvali na ministerstvu vnitra a financí,“ řekla Malá, podle které je snaha hnutí ANO se domluvit nepřetržitá.

Vtom se však neudržela Gajdůšková a reagovala na její slova s tím, že to ale přece není celé jen o počtu ministerstev. „I kdyby byla jenom dvě a bylo to ministerstvo vnitra a financí, tak je to věc, ve které je Babiš ve střetu zájmů a která garantuje, že to, že proces ohledně člověka, který je trestně stíhán, v právním státě proběhne tak, jak má,“ zdůraznila a zmínila také, že by zkrátka nemohlo dojít k ovlivňování a k tlaku na policii.

„Já jsem toho názoru, že ANO skutečně přivedlo zemi do politické krize,“ ozvala se Němcová, podle které situaci, kdy je šest měsíců po volbách a nemáme žádnou vládu, jinak nazvat nejde. „I z mého pohledu byla jednání ze strany hnutí ANO vedena velmi podivně. Jen se vytvářela iluze, že se vyjednává a blíží se shoda a jsou průsečíky programu, a nakonec z toho nebylo nikdy nic,“ sdělila s tím, že podle ní nešlo o seriózní pokus o vyjednávání, když ještě v jeho průběhu posílá Babiš pozdravy z Tenerife, kde informuje o tom, jak se hezky opaluje.

Hnutí ANO podle Němcové muselo po volbách vědět, že situace bude obtížná a najít partnera také. „Od začátku hned po volbách se vytvořila trojkoalice s oporou komunistů a Tomia Okamury,“ uzavřela Němcová s tím, že rozumí tomu, že pro Andreje Babiše tato koalice není výhodná, a platí to, že pro Česko je to navenek špatná vizitka, bude-li tato vláda v čele s trestně stíhaným předsedou vlády opřena o komunisty a takové hnutí, které se nedá nazvat, že je sloužící demokracii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…