Zemanovo odmítnutí Sobotkových ministrů: Posudek byl napsán za dvacet minut

22.01.2014 7:50

Ředitel Ústavu státu a práva Akademie věd Jan Bárta v rozhovoru pro MF Dnes vysvětlil, jak vzniklo stanovisko, jímž se zaklíná prezident Miloš Zeman, když tvrdí, že má právo mluvit do personálního složení vznikající vlády. Nejen prezident, ale i další politici se o Bártova stanoviska opírají. Šéf ústavu se nedomnívá, že by si prezident objednal jeho názor jen pro podporu svého stanoviska.

Zemanovo odmítnutí Sobotkových ministrů: Posudek byl napsán za dvacet minut
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval naPražském hradě Bohuslava Sobotku premiérem

„Co se týče názoru pro prezidenta, to byla otázka dvaceti minut. O tom jsem nepovažoval naprosto za důvodné s někým diskutovat. V ústavu jsou samozřejmě ještě další lidé, ale pro mě je jednodušší napsat to sám než se někoho doprošovat," popsal Bárta.

Osobně nepovažuje za problém, že jsou jeho osobní názory pokládány za stanovisko celého ústavu, jediné kritérium je podle něj v tom, zda je názor správný. „A všechno nasvědčuje tomu, že ty názory jsou správné. Můj názor k prezidentským pravomocem je správný. Už i novináři jsou napjatí, jestli prezident ty ministry jmenuje, nebo nejmenuje, tak asi pravdu mám," uvedl právník.

Ačkoli se zdá, že je s výkladem širokých prezidentských pravomocí poměrně osamocen, je tomu tak prý pouze na první pohled. „Já potkávám běžně takové ty nemediální terénní právníky, kteří čtou Ústavu normálním způsobem. Ale nebudu vám diktovat jména svých kamarádů, aby mě podporovali," uzavřel šéf Ústavu státu a práva.

Přítel na telefonu

Jan Bárta radí politikům poměrně často, deník MF Dnes mu proto dal přízvisko „přítel na telefonu". Jeho služeb využil třeba exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v záležitosti Vlasty Parkanové, která podle vyšetřovatelů pochybila při předraženém nákupu letounů CASA, nebo ministr vnitra v demisi Martin Pecina při dvojvládí policejních prezidentů.

Pro Kalouska byl Bártův názor, za který zaplatil údajně 50 tisíc korun, hlavním trumfem při obraně Parkanové ve sněmovně. Posudek pro Pecinu zase ukázal cestu, jak se jednoho z policejních prezidentů, Martina Červíčka, zbavit.

Ovšem jeden z Bártových podřízených, Vladimír Balaš, se způsobu, jakým ředitel ústavu pod jeho hlavičkou poskytuje vlastní stanoviska, podivuje. „Ministr Pecina si měl nechat udělat objektivní analýzu a tu nechat oponovat, nespoléhat na názor jednoho právníka a teprve na základě toho všeho se rozhodovat," uvedl Balaš pro MF Dnes.

reklama

autor: adr

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …