Šikana, krutost. Na to podle Českého rozhlasu myslel Miloš Zeman, když hovořil o začleňování dětí

15.01.2015 20:43

Prezident Miloš Zeman si vysloužil ostrou kritiku za slova o postižených dětech, která pronesl při návštěvě Pardubického kraje. Zeman prohlásil, že není dobré, aby byly hendikepované děti ve třídách s dětmi zdravými. Oběma skupinám je prý lépe mezi "svými". Politici s hlavou státu zásadně nesouhlasí, ačkoli poslankyně za ANO Ivana Dobešová přidala jedno "ale".

Šikana, krutost. Na to podle Českého rozhlasu myslel Miloš Zeman, když hovořil o začleňování dětí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivana Dobešová(ANO)

„Nejsem zastáncem názoru, že by děti, které jsou nějakým způsobem hendikepovány, měly být umísťovány do tříd s nehendikepovanými žáky, protože je to neštěstí pro oba,“ uvedl prezident při debatě v rehabilitačním centru v Brandýse nad Orlicí a jeho slova kompletně uveřejnil Český rozhlas. Prezident dodal, že mezi dětmi často dochází k šikaně a dalším krutostem, které by hendikepované děti, už tak řešící dost problémů, neměly být vystavovány.

Český rozhlas ale přinesl další ohlasy politiků, kteří se vedle premiéra Bohuslava Sobotky či předsedy ODS Petra Fialy vyjadřují k výroku prezidenta Miloše Zemana. Kritickými slovy nešetří např. Nina Nováková (TOP 09). Podle jejího názoru jsou si všichni lidé rovni a nelze je dělit podle hendikepu. Připomíná také, že od roku 1989 má české školství za sebou kus cesty a umí s hendikepovanými dětmi pracovat i v normálních třídách, pokud to zvládají samy děti.

V podobném duchu se vyjádřila i poslankyně za ANO Ivana Dobešová. "Pokud je někdo omezen ve svých pohybových dovednostech, tak je samozřejmě naprosto v pořádku, pokud bude stoprocentně vzděláván v běžném proudu,“ zdůraznila.

Přidala ovšem jedno "ale". Prezident se podle jejího názoru vyjádřil až příliš obecně, ačkoli by měl rozlišit více typů hendikepů. V některých případech totiž platí, že se děti neobejdou např. bez osobního asistenta, nebo je pro ně dobře, když chodí do třídy s menším počtem dětí, kde se jim může pedagog více věnovat. Zkrátka, ve specifických případech je ono Zemanem zmíněné oddělení děti i prospěšné.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …