Zemanovo tupé stádo. Občané bojují proti běžencům ve své obci a takto to schytávají

04.01.2016 4:49

Ortel smrti. Tupé stádo prezidenta, nebo užiteční idioti? A také porušování svobody slova „jako prase“. Ostrá slova už teď padají v Králíkách, kde je plánováno otevření azylového centra pro cizince. A i když je řízení zatím pozastaveno, nikdo neví, co si má myslet. Vznikají iniciativy a na adresu politiků se snášejí výroky typu: „Neudělal ani ň.“

Zemanovo tupé stádo. Občané  bojují proti běžencům ve své obci a takto to schytávají
Foto: Radim Panenka
Popisek: Debata s občany v Králíkách na Orlickoústecku. Přijel i pardubický hejtman Martin Netolický z ČSSD (uprostřed)

O nás bez nás. „Nikdo s námi do dneška nejednal.“ To vadí lidem z iniciativy Ne azylovému domu v Králíkách nejvíce. První informace se totiž obyvatelé prý dozvěděli až z Facebooku a sociálních sítí. Teprve až vznikl jednoznačný odpor kvůli nastěhování 120 uprchlíků do více než čtyřtisícového města, rozšířila se myšlenka, že to není dobrý nápad. „Narvat ty lidi do centra 100 metrů od školky, školy, zdravotnického střediska, 50 metrů od pohřební síně… Na druhé straně je bytová zástavba,“ vyjmenoval rozladěně Michal Souček, vedoucí iniciativy. „Měli mít 24 hodin volný pohyb. Jenže oni nesmějí u nás rok pracovat, pobírat budou pár set korun měsíčně. To skoro každého povede k trestné činnosti,“ rozčiloval se dál.

Starostka prý řekla, že jsou tupým stádem prezidenta. Ta tvrdí, že mluvila o užitečných idiotech

A co hůř. Když se chtěli lidé vyjádřit, neuspěli. „Starostka odmítla referendum a řekla nám, že jsme tupým stádem prezidenta Zemana,“ popsal vztahy mezi iniciativou a radnicí Souček. Jenže kontext byl podle ženy na radnici jiný. Paní starostka Jana Ponocná odmítá, že by označila lidi za „tupé stádo“, výrok měl znít takto: „Posloužili jako užiteční idioti pana prezidenta, protože šli demonstrovat na Albertov. To jsem řekla. Byla to chyba, ale já také o sobě čtu různé věci a musím si je nechat líbit,“ reagovala Ponocná.

Souček si stěžuje i na to, že radnice nejdříve slíbila občanům, že uspořádá referendum, jenže pak dala zelenou anketě. A tam jsou prý zavádějící otázky: „Měly by být konkrétní; nemůže být dána otázka s odpovědí souhlasím nebo nesouhlasím. Chybí tam jasná odpověď. Ano. Ne. Přitom kraj přislíbil na referendum peníze,“ uvedl Souček.

Souček: To je potlačená svoboda slova a projevu jako prase

V první vlně se podle Součka mělo v Králíkách zabydlet sto dvacet uprchlíků. Jenže ani to prý nebylo jasné, protože informací bylo málo. Také samotné iniciativě prý jasně blokovali zveřejňování textů. „Nevydali nám článek, řekli, že je xenofobní. Zdrojem přitom byla Wikipedie. Text ale neotiskli. To už je potlačená svoboda slova a projevu jako prase,“ vyhodnotil Souček. Ale i v tomto případě je interpretace starostky jiná: „Byl to první článek, který jsme dostali. Autor není občanem Králík. Jednáme s ním, že mu neotiskneme článek, ale na stejné téma máme další čtyři. Samozřejmě když máme článků více, dáme přednost lidem místním,“ hájila postup.

Králíkům podepíší ortel smrti. Politicky neudělal hejtman ani ň

Další, koho si vzal při rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Souček na paškál, byl krajský hejtman. Také jeho jednání nepovažuje za korektní: „Máte podepsat ortel smrti pro Králíky a hejtman si vzpomene, jak jsme mu tleskali,“ a podrobně pak popsal, že se názor místního hejtmana zřejmě změnil. „Přijel k nám jako přítel, ale politicky neudělal ani ň,“ vysvětlil. Souček ale zároveň dodal, že postup hejtmana mu až tak nevadí. O situaci už se prý zajímají poslanci SPD.

Bude, nebo nebude? Řízení je pozastaveno a nikdo neví, co si má myslet

A tak se po všech nesrovnalostech stále nabízí otázka, zda tedy bude město azylanty přijímat, nebo ne. Řízení je totiž pozastaveno a na povrch se dostávají otázky související pro změnu s majetkovým vlastnictvím domu. „To je otázka na ministerstvo vnitra. Řekli, že záležitost je pozastavená, a já nevím, co si mám myslet,“ reagovala Ponocná.

Ministerstvo vnitra hledá vhodné objekty ve vlastnictví státu, kam by mohlo v případě potřeby umístit další uprchlíky. Jednou z takových budov je i před rokem zrušený komplex výchovného ústavu pro mladistvé v Králíkách na Orlickoústecku na česko-polském pomezí. Místním lidem se záměr vnitra ani v nejmenším nelíbí. „Teď je situace taková, že polovina lidí spí a druhá se bojí, co bude dál. Čeká se, až bude odpor menší,“ myslí si Jan Nový z Lichkova, který se ve věci také angažuje.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…