Zemanovo varování před naslouchajícími studenty: Velké Británii hrozí nebezpečí!

04.10.2016 15:52

Prezident Miloš Zeman se sešel se studenty Univerzity Tomáše Bati. Hlavním tématem jeho vystoupení a následujících dotazů byl Brexit a případný „czexit“. Ten hlava státu odmítla dokonce zpěvem.

Zemanovo varování před naslouchajícími studenty: Velké Británii hrozí nebezpečí!
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman a Stanislav Mišák s manželkami

Úvodem se Zeman vyjádřil k Brexitu, který je podle něj prohrou pro Velkou Británii i pro Evropskou unii. „Velká Británie byla čistým plátcem Evropské unie. To se samozřejmě dotkne i budoucích dotací, a to nejen pro Českou republiku,“ řekl Zeman. Evropská unie je podle něj postavena na čtyřech základních svobodách a jestliže se jakákoli země izoluje, dochází k omezení svobody pohybu, svobody výměny kapitálu i výměny informací. „Hrozí nebezpečí, že se mezi Británií a zbytkem kontinentu otevře propast nových celních bariér, tedy to, co jsme doufali v rámci Evropské unie překonat. Pro Velkou Británii docela vážně hrozí, že se finanční centrum přesune do Frankfurtu. A to samozřejmě pro Británii může znamenat ztráty, které budou vyšší, než je zisk. Mohlo by dojít i k poklesu HDP této země,“ dodal Zeman. „Podstatný díl na Brexitu má Evropská unie sama,“ dodal však Zeman. Následně pohovořil také o migraci. Strach z ní některé britské voliče podle něj přiměl k tomu, aby volili Brexit. 

Velké Británii hrozí nebezpečí, varuje Zeman

Odchod Evropské unie podle Zemana znamená pro zemi odchod z Evropy. „Velká Británie do Evropské unie patřila. Její vztahy s Evropou mohou nahradit specifické vztahy se Spojenými státy americkými,“ doplnila pak hlava státu. Dle jeho mínění však Velké Británii hrozí ještě jedno nebezpečí – rozpad Velké Británie a odchod Skotska. „Mimochodem, Skotové vedle Londýna byli proti Brexitu a není vyloučeno, že by pak požádali o vstup do Evropské unie,“ řekl.

S tím, že by Velká Británie od Brexitu ustoupila v průběhu aktivace příslušného článku, prezident nepočítá. „Máte pravdu v tom, že referendum je nezávazné. Parlament to může změnit. To si ale nikdo ve Velké Británii nedovolí, protože by pohrdali vůlí občanů,“ řekl Zeman a uvedl, že dle premiérky Theresy Mayové dojde k aktivaci příslušného článku na začátku příštího roku. „Můžeme tedy diskutovat o tom, jak dlouho bude dané přechodné období trvat,“ zmínil Zeman.

Prezident studentům také sdělil, že jeho dcera nyní studuje ve Velké Británii. „A má obavy, že její studium bude zatíženo některými dalšími poplatky, jako je například školné nebo kolejné. Totéž se samozřejmě týká také pracovního povolení a sociálních dávek,“ řekl prezident.


Prezident Miloš Zeman položil květinu k soše Tomáše Bati (Zdroj: J. Ovčáček)

Money, money, zapěl Zeman studentům

Před studenty Zeman pak zazpíval píseň skupiny Abba „Money, Money“, aby vysvětlil, proč mimo jiné je Česká republika v Evropské unii. „Proč by Unii opouštěla zem, která má z Unie finanční prostředky?“ otázal se také. Závěrem se vyjádřil k euru, jehož je zastáncem.

Zeman ve svých slovech mimo jiné uvedl také heslo Tomáše Bati. „Neříkej, že to nejde. Řekni, že to neumíš,“ zmínil.

Nechyběla ani diskuze o migrační krizi, politické korektnosti i multikulturalismu. O Rusku Zeman zmínil, že země patří do evropské kultury. „Někdy nám návrat ke kořenům skutečně pomáhá najít podstatu evropské kultury. Do evropské kultury patří bezpochyby Čajkovskij, Čechov, Solženicyn i Dostojevskij. Rusko není asijská země. Do evropské kultury ale určitě nepatří to, co se mnohé roky snažilo Evropu dobýt, například Osmanská říše. Historie se svým způsobem opakuje. A Evropa by si měla uchovat svou identitu,“ řekl závěrem k migrační krizi Zeman.

Poslední dotaz směřoval k inkluzi. „Inkluze znamená, že ve skutečnosti dítě, které by mohlo mít ve speciální škole radost z úspěchu, odsoudíte k tomu, že v normální třídě bude poslední,“ řekla hlava státu. V závěru diskuze se podepsal do pamětní knihy Univerzity. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …