Zemanovy výroky o muslimech nadzdvihly lidovce. Sobotka krotí vášně

14.06.2014 12:13

Český velvyslanec Jiří Slavík musel na saúdskoarabské ministerstvo zahraničí, kde vysvětloval výroky prezidenta Miloše Zemana. Podle některých by totiž mohla jeho slova ovlivnit i obchodní vztahy. Jiní členové vlády se však prezidenta zastávají.

Zemanovy výroky o muslimech nadzdvihly lidovce. Sobotka krotí vášně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka

„Výroky považuji za nešťastné. Jistě je třeba odmítat extremismus a terorismus a potírat je. Nelze však zobecňovat,“ uvedl pro Lidovky.cz předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Podobně hovoří i jeho kolega Marian Jurečka. Podle něj by měl Miloš Zeman rozlišovat mezi osobními názory a mezi těmi, které sděluje jako hlava státu. „Je špatné, když se paušalizuje a když se s konkrétními jedinci nebo skupinami hází do pytle celá muslimská obec. Může to ohrožovat úspěšnost Česka v zahraničí a jeho zahraniční zájmy,“ řekl ministr zemědělství.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Naopak premiér Bohuslav Sobotka si myslí, že celá situace je zbytečně vyhrocená. „Není pravda, že by nám Saúdská Arábie hrozila nějakými sankcemi,“ odmítl spekulace s tím, že český velvyslanec Jiří Slavík na tamním ministerstvu zahraničí dostatečně vysvětlil, že česká politika je vůči Blízkému východu vyvážená.

Zemanova slova se poté řešila i na schůzce s velvyslancem na Ministerstvu obrany. „V úvodu jednání velvyslanec poukázal na negativní dopad paušálního vnímání víry na potenciál vzájemné spolupráce,“ dodal k tomu resort ve svém prohlášení.

Podle vysoce postaveného zdroje LN z české diplomacie byl Slavík v nepříjemné situaci. „Saúdové měli přesný soupis všeho, co kdy Zeman na toto téma řekl i v minulosti, bylo toho několik stránek. […] Tak daleko ty protesty ještě nikdy nezašly,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…