Zemanův Kmoníček měl nahradit Zaorálka. To nevyšlo, píše komentátor. Takže...

31.03.2015 17:50

Komentátor Martin Fendrych se na serveru Aktuálně.cz pustil do úvah nad tím, jestli se dnešní šéf zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky stane velvyslancem v USA a pokud ano, komu to prospěje - Zemanovi, nebo občanům Česka?

Zemanův Kmoníček měl nahradit Zaorálka. To nevyšlo, píše komentátor. Takže...
Foto: Radim Panenka
Popisek: Hynek Kmoníček, ředitel zahraničního odboru Hradu

Někdy v průběhu roku 2016 by měl skončit mandát někdejšího ministra zemědělství za ODS Petra Gandaloviče jako velvyslance v USA. Kdo přijde po něm? Spekuluje se o Hynku Kmoníčkovi, který dnes pracuje pro prezidenta Miloše Zemana a na veřejnosti důsledně hájí jeho postoje. Může do Washingtonu zamířit i někdo jiný? Fendrych má za to, že ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) v podstatě nemá koho nabídnout. Kdyby za oceán poslal svého prvního náměstka Petra Druláka, moc by si nepomohl, protože to je prý levicový ideolog, který hledí se sympatiemi na Čínu.

Co se stane, až odejde Obama

Prezident Zeman by zřejmě rád vylepšil svůj obraz "za velkou louží", kde je vnímán jako spojenec Ruska, čímž je také poněkud mimo zájem Washingtonu. "Pro Putina má jemu nakloněný prezident z Evropské unie smysl tehdy, pokud bude aspoň částečně na Západě přijímán. Pak má šanci začít nahlodávat diplomatickou bariéru, v níž se ruský prezident ocitl. Proto je důležité, aby do Washingtonu šel člověk, který bude pracovat pro Zemana. Až dosud se naší diplomacii v USA nepodařilo Zemanovu izolaci prolomit. Takže tento politik má pro Putina minimální cenu," upozorňuje autor.

Kmoníček by se to tedy měl pokusit změnit. Otázkou je, zda to bude ku prospěchu Česka, pokud příští prezidentské volby v USA vyhraje pravicový politik, který nebude k Rusku tak vstřícný, jako je během svého funkčního období Barack Obama.

Kmoníček místo Zaorálka

Fendrych navíc tvrdí, že původní plán byl jiný. Na Hradě se prý čekalo, jak dopadne sjezd ČSSD. Kdyby u svých kolegů neuspěl právě ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, mohl by ho Kmoníček nahradit přímo ve vládě. Není tajemstvím, že Zeman nemá Zaorálka rád. Jenže Zaorálek v souboji o místopředsednické křeslo v ČSSD výrazně uspěl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…