Zemanův bonmot se mě nedotkl, nejsem úzkoprsý, smál se v ČT Stropnický

06.01.2014 21:11

V politice musí být člověk připraven na všechno, ale politické hry mě nebaví, prohlašuje poslanec Martin Stropnický (ANO), který se může stát příštím ministrem obrany. Prozradil například, jak by to mohlo být s gripeny. Tedy pokud projde přes prezidenta Zemana, který vůči jmenování Stropnického ministrem obrany vyjádřil výhrady. Podle Stropnického ale má nová vláda konečně dostat prostor k tomu, aby mohla jednat, jinak se ještě víc prohloubí nedůvěra občanů v demokratické zřízení.

Zemanův bonmot se mě nedotkl, nejsem úzkoprsý, smál se v ČT Stropnický
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Stropnický

Martin Stropnický (ANO) by se mohl stát novým ministrem obrany České republiky. Prezident Miloš Zeman však již dal najevo, že by se mu právě tento muž na obraně příliš nelíbil, protože jako dlouholetý herec není právě odborníkem na tento resort. Prezident by si Stropnického uměl představit např. jako ministra kultury. Budoucí koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL ale prezidentovi nechce ustupovat. Nejen o tom, co by se mohlo dít při jmenování vlády, mluvil Martin Stropnický v pondělním Hyde parku České televize.

Předpoklady pro vedení obrany mám, míní Stropnický

„Ono se o tom hodně spekuluje, ale já to nechci komentovat, protože tyto hry mě příliš nezajímají. Člověk, když vstupuje do politiky, tak by měl počítat asi úplně se vším,“ poznamenal Stropnický. Nemá prý ambici brzdit vytváření vlády, ale vidí ještě nějaký čas pro další vývoj. Zemanova slova chápe jako klasický bonmot, na který má nárok. „Bylo by ode mě úzkoprsé, kdyby mě to zasáhlo,“ prohlásil.

Problematice resortu obrany se věnoval jako člen expertního týmu pro tuto problematiku. Jako diplomat České republiky navíc působil v době, kdy se Česko připravovalo na vstup do NATO, takže v této oblasti vedl řadu jednání. Lze tedy říci, že jistou kompetenci k vedení tohoto resortu má. V tuto chvíli je na tahu prezident republiky a problém případného nejmenování ministrem bude koalice řešit teprve v okamžiku, pokud opravdu nastane.

Vyjadřuje také pochopení pro určité rozčarování občanů z politiky. Lidé by zřejmě byli rádi, kdyby vláda začala řešit konkrétní problémy. A pokud k tomu co nejdříve opravdu nedojde, může se u lidí prohloubit apatie a nedůvěra v demokracii. Mohli by si začít myslet, že volby nic nezmění.

Chemie mezi Zemanem a Sobotkou nefunguje

Stropnický má za to, že mezi prezidentem Zemanem a pravděpodobným příštím premiérem Bohuslavem Sobotkou nefunguje jakási základní „chemie“, potřebná pro fungování přátelských vztahů. Doufá však, že spolu oba politici budou jednat s chladnou hlavou.

Jak to bude na obraně

Následně se host pořadu věnoval problematice na Ministerstvu obrany, které by mohl řídit. Na jedné straně zmínil, že v minulých letech došlo v resortu k výraznému omezení finančních prostředků, ale na straně druhé má ministerstvo nálepku korupčního resortu kvůli řadě problematických zakázek. „Ministerstvo v těchto věcech však nemůže nic vyšetřovat. My poskytneme kompetentním orgánům maximální součinnost,“ slíbil Stropnický. Zároveň je připraven nastavit systém fungování ministerstva tak, aby se něco podobného neopakovalo. „Nemohu také vyloučit, že bych inicioval prověření některých zakázek,“ pokračoval Stropnický.

Řeč přišla také na pronájem stíhaček gripen. Jeden z volajících diváků totiž prohlašoval, že tyto stíhačky ČR vůbec nepotřebuje, tak proč za ně vyhazovat peníze. Stropnický k tomu poznamenal, že máme určitou historickou vojenskou tradici a nejsme také právě nejmenší zemí. Pro starší lidi pak podle Stropnického není příliš představitelné, že bychom o ochranu našeho vzdušného prostoru žádali např. sousední Německo. Bude zkrátka lepší, když si tuto ochranu Česko zajistí samo. „Já myslím, že bychom neměli úplně zapomenout na vojenskou leteckou tradici, na to, co naši letci vykonali. Mluvím především o letcích RAF,“ podotkl Stropnický. Vyzdvihl tak odvahu československých letců za druhé světové války, i v Británii.

Pokud se skutečně stane ministrem, rád by jako s poradcem pracoval s Jiřím Šedivým, bývalým náčelníkem Generálního štábu Armády ČR. Slyšel také nějaké řeči o Vlastimilu Pickovi, který by mohl být rovněž jeho spolupracovníkem. Stropnický ho zná a setká se s ním, ale jakékoli úvahy o další spolupráci s ministrem obrany v demisi prohlašuje za spekulativní.  

V nové pozici by se také rád zabýval otázkou rušení vojenských újezdů či rozprodání nepotřebného majetku. „Vše nasvědčuje tomu, že ten vojenský újezd Brdy je zbytný,“ domnívá se Stropnický. Pokud však dojde na jeho zrušení, Stropnický poznamenává, že je třeba postarat se o ochranu tamní přírody a „nebetonovat“ tam.

Naše ministerstvo je po kauze vybuchlého trezoru příliš mírné

Došlo také na kauzu usmrcení palestinského diplomata v Praze - Suchdole. Stropnický bydlí kousek od místa výbuchu a má za to, že české Ministerstvo zahraničních věcí bylo až příliš mírné. Bez ohledu na to, kolik zbraní se našlo, nelze popřít, že se tam zbraně našly, a to je zásadní problém. Z tohoto hlediska mělo naše ministerstvo postupovat podstatně razantněji.

V úplném závěru vysílání vyzýval ke zdrženlivosti k údajné spolupráci předsedy hnutí ANO Andreje Babiše s StB. „Počkejme, jak to dopadne, mám sice konkrétní představu, ale věci řeším, až když nastanou,“ uzavřel Stropnický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…